Любка и Робърт Хенри са разработили 20 авторски рецепти за

...
Любка и Робърт Хенри са разработили 20 авторски рецепти за
Коментари Харесай

Да избереш Стара Загора пред Лондон

Любка и Робърт Хенри са създали 20 авторски предписания за бира, които оферират на клиентите си като подготвен пакет дружно с пояснения за подготвяне на бирата в домашни условия

© Цветелина Белутова *Статията е завършена публицистично преди откриването на първите случаи на инфектирани с ковид в България

Ако е правилно, че Вселената има проект за всеки човек, то фамилията на Любка и Робърт Хенри не се опасява да се вслуша в сърцето си, с цел да го последва. Точно преди 10 години българката и англичанинът се срещат във Варна. Той е от Бирмингам, а тя е от Стара Загора. Живеят 5 години в Лондон, където Робърт работи като барист и развива консултантска компания. И макар че Лондон постоянно е нареждан в класациите на най-хубавите градове за живеене в света, двойката взима решение да се реалокира в родния град на Любка - Стара Загора. Тук през 2014 година основават компанията " Направи си бира " ООД. Идеята им е да учат клиентите си на тънкостите за изработка на разнообразни типове домашна крафт бира, предлагайки в магазина си всичко належащо за създаване и поддържане на домашна бирена апаратура.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " Решението за преместването ни в България може да се изясни елементарно. 70% от претекстовете бяха свързани с бизнес концепцията и 30% с нежеланието ми да пребивавам повече в Лондон и да се преместя на по-спокойно място ", признава Робърт. И въпреки че на дребен и закостенял пазар като българския проектите да запалиш хората по концепцията да вършат бира в домашни условия крият известна доза бизнес риск, през цялото време англичанинът има вяра мощно, че когато си първи с концепция, би трябвало да я хванеш крепко и да вървиш самоуверено напред до сбъдването на фантазията си.

За кафето и бирата с обич

Любка приключва информатика в Икономическия университет във Варна. Първата ѝ работа е като дизайнер във компания за външна реклама в морската ни столица. Собственикът на компанията развива и верига кафенета. Решава да предложения прочут барист от Лондон, с цел да образова чиновниците му по какъв начин се прави хубаво кафе. Така през 2010 година във Варна се появява Робърт Хенри, а единственият човек от личния състав, който приказва британски на положително равнище, се оказва Любка. " Трябваше да превеждам на Робърт през двете седмици, в които той беше във Варна и водеше своите презентации, които бяха доста забавни ", спомня си през днешния ден Любка. Връзката им обаче стартира няколко месеца по-късно, когато Любка отпътува за Лондон на посетители на своя другарка.

Фотограф: Цветелина Белутова Бизнес концепцията с домашната крафт бира изскача инцидентно от... подарък за рождения ден на Робърт, с който Любка взема решение да го изненада. " На кутията пишеше " Изкуството да вариш ". Помислих, че става дума за кафе или чай, само че когато я отворих, открих вътре стартов пакет за варене на домашна крафт бира ", споделя Робърт. Англичанинът се зачудил по какъв начин да схваща сходен подарък за човек, който има самочувствието на един от най-хубавите баристи и даже ръководи лична консултантска компания. Подаръкът се оказал същинско предизвикателство - първата домашно сварена бира по-скоро имала усет на боза. " Оказа се, че не съм уцелил вярната температура и съм преварил дрождите ", смее се Робърт, който по-късно станал толкоз добър в правенето на бира, че съседите в лондонското им жилище почнали да ги търсят с молба да си купуват от тях домашна бира.

" В Англия продуктите за домашна крафт бира са на всички места - може да ги купиш даже от аптека ", споделя Любка. Заради склонността им към перфекционизъм двамата с Робърт натрупали опит цели 2 години, преди да решат през 2014 година да записват в България компанията " Направи си бира ", която да разпространява тази активност и тук.

Предприемачеството като житейски компас

В началото двамата потеглят с концепцията да продават съоръжение и съставки за произвеждане на домашна крафт бира през онлайн магазин. Тогава още живеят в Лондон. Купуват стока от Англия и я изпращат на родителите на Любка в Стара Загора. " Очаквахме бизнесът да се развие добре и да имаме продажби, само че нищо сходно не се случи. Бизнесът с домашна крафт бира се оказа безусловно неузнаваем в България. В продължение на цяла година имахме единствено две поръчки,, и то поради старанието на родителите ми ", признава Любка.

Двамата се твърдят, че е време да вземат изрично решение - дали да зарежат бизнеса с домашна бира и да останат в Лондон, или да се реалокират в Стара Загора, където Любка има жилище, потапяйки се в провокациите на новия си бизнес.

Избират смяната и идват в България. През 2015 година подписват брак, а 2 години по-късно се ражда щерка им Елиела.

Уроците по пивоварство за заети за два месеца напред

Фотограф: Цветелина Белутова Междувременно активността на " Направи си бира " се реалокира и офлайн. Любка и Робърт наемат офис в Индустриалната зона на Стара Загора. Разполагат в него уютно магазинче, класна стая за уроци по пивоварство и дребен склад. Черната дъска в класната заставам посреща всеки клиент с любопитна скица за подготвяне на домашна бира. На специфичен рафт са подредени другите типове малц, които се влагат в рецептите. " Лесно е, изяснява Робърт - нужни са 4 съставки: вода, малц, хмел и дрожди. Основните съставки се внасят от разнообразни страни в Европа. Хмелът идва най-вече от Германия и Англия, само че Любка и Робърт внасят и американски сортове, защото стават все по-популярни. Малцът идва напълно от Северна Европа. " Оказва се, че за пивоварния ечемик северният климат, продължителната зима и характерната слънчева светлина основават зърно с доста огромно наличие на нишесте и скорбяла, които ние в действителност обръщаме в захар и вършим бира ", изясняват домашните пивовари.

Училище за пивовари фенове

В ателието се оферират 27 типа малц и 14 типа хмел. Цената на съставките варира от 20 до 55 лв. за най-силно охмелените бири

Фотограф: Цветелина Белутова Любка и Робърт са създали 20 авторски предписания, които оферират на клиентите си като подготвен пакет дружно с пояснения малко по малко по какъв начин се вари бирата. " В биреното учебно заведение даваме всички на практика познания и умения. Желанието ни е всеки, който пристигна при нас, да запретне ръкави и да направи всичко самичък - от смилането на малца, през процесите на озахаряване, бъркане, варене, охмеляване. Накрая на урока всеки отнася у дома собственоръчно сварената бира, с цел да следи в продължение на две седмици по какъв начин тя ферментира ", обяснава Любка.

Фотограф: Цветелина Белутова В ателието се оферират 27 типа малц и 14 типа хмел. Цената на съставките варира от 20 до 55 лв. за най-силно охмелените бири. Една общоприета домашна варка е 23 литра. Клиентът може да си закупи на място и съоръжение за варене на домашна бира. " Такова се продава и от няколко конкурентни компании на българския пазар, само че ние се стремим да предодставим най-хубавото на най-хубави цени ", споделя Любка. Отскоро " Направи си бира " работи с нов сътрудник за българския пазар - австралийската KegLand, която прави новаторски уреди за домашна бира и даже предлага дребна машина, която разрешава затварянето на домашната бира в кенчета.

Семейството споделя, че първоначално ползата към варенето на домашна бира е вял. Сега обаче уроците са заети с 2 месеца напред, усилват се и продажбите на уреди. Миналата година Любка и Робърт са продали 15 уреда за варене и към 10 тона малц. Всяка година продажбите им порастват с сред 10 и 15%, а през 2020 година имат още по-високи упования, тъй като още от януари имат поръчки за месеци напред.

Така животът и причудливият им в очите на българите бизнес стартират да се подреждат. Чувстват се спокойни и сигурни в град като Стара Загора и нямат срещу да заменят лондонските топ места за разформироване и социализация. Всъщност те имат обичани такива и тук. Сред тях са парк " Аязмото ", биреният пъб " Дръмс " и артистичната уличка с Къщата на архитекта. Q&A

Робърт Хенри е барист и учител. Управлявал е оперативния мениджмънт на одобрени компании в кафе промишлеността. В началото на 2000 година управлява световния мениджмънт на Ritazza Coffee, като дава отговор за работата на компанията допълнително от 23 страни. След 3 години работа на тази позиция основава лична консултантска компания за кафе - AnotherCup. Водил е образование на огромни компании: Rancilio Espresso, Brazilia Espresso, La Spaziale Espresso.

Робърт, има ли нещо общо сред правенето на хубаво кафе и на хубава бира?

- Общото е в това, че с цел да са качествени кафето и бирата, би трябвало да са качествени и самите съставки, от които се вършат. За да си добър в това, което правиш, и в двата бизнеса са нужни обич, самообладание и точност. В света на кафето всичко се мери до мг и стотни от секундата при приготвянето. Много е значимо времето, в което би трябвало да тече кафето, точните градуси на водата. Когато одобрих подаръка на Любка, аз одобрих и предизвикването да стартира да върша бира със същата точност, с която сътворявам кафе.

Много хора отиват да живеят в Лондон, а ти идваш от Лондон в България. Защо?

- Има разнообразни аргументи, които могат да те водят напред в избора на място за живеене. Ако водещото в избора е да имаш по-хубава кола, по-хубави облекла, да живееш пищно, с повече занимания, то може би ще предпочетеш мегаполис като Лондон. Ако обаче искаш да имаш семейство, децата ти да живеят на умерено и несъмнено, на безвредно място и имаш добра бизнес концепция, то България е положително място. Животът в Англия не е безвреден. Два пъти си тръгвах от Лондон и два пъти още веднъж се връщах там поради работа. Надявам се да се установим в България вечно.

Любка Хенри е дизайнер, блогър и подстрекател на концепцията с бизнеса за правене на домашна крафт бира.

Любка, а ти за какво избра да се върнеш в Стара Загора, вместо да останеш в Лондон, който е фантазията за доста българи?

- Когато отидох при Робърт в Лондон, аз бях с настройката, че ще работя като графичен дизайнер и ще продължа да се развъртвам. По това време обаче ние, българите, имахме право да се установим в Англия, само че не и да работим непрекъснато на контракт. Много от моите сънароднички се занимаваха с почистване и друга сходна работа без значение от образованието си. Смятах, че това не е опция за мен, и започнах да работя по разнообразни планове, само че това по никакъв начин не беше леко.

През 2013 година към този момент бях на границата да се прибера в България, само че ме спря връзката ми с Робърт. Така взех решение да направя блог, който кръстих " Българка ". Нямах никакво желание да укривам произхода си. Водех се от желанието да опиша, че ние, българките, имаме добър жанр на обличане, изглеждаме добре, умеем да се забавляваме, стремим се към професионална реализация, имаме полезности и сме интелигентни. В началото се чудех дали някой ще прочете всичко това. Постепенно обаче започнах да пиша за разнообразни списания и уеб сайтове, получих и много предложения за фешън ревюта. До 2017 година пишех интензивно в блога си. Сега съм го занемарила поради бизнеса ни, само че възнамерявам още веднъж да стартира да пиша.

Какви са преимуществата на домашната бира?

- Свежестта на домашната бира е нещо незаменимо. Огромно преимущество е също, че знаеш какво слагаш вътре и нямаш никакви изкуствени добавки и ензими, овкусители, оцветители, аромати. Имаш благоприятни условия да експериментираш, да създаваш свои усети. Има бири, които припомнят на манго, на цитрусови плодове. Това зависи от хмела, който придава невероятни усети. И от личната ти фикция и стремежи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР