Любителите на шоколада ще трябва да преглътнат горчиво хапче -

...
Любителите на шоколада ще трябва да преглътнат горчиво хапче -
Коментари Харесай

Шоколадът ще поскъпва още, цените на какаото удариха 7-годишен връх

Любителите на шоколада ще би трябвало да преглътнат горчиво хапче - цените на обичаната им храна се чака да нарастнат още повече поради нарасналите разноски за какао, оповестява CNBC.

Цените на шоколада са нарастнали с 14% през последната година по данни на NielsenIQ. Според някои пазарни анализатори, те ще набъбнат още повече заради лимитираните доставки на какао, което е значителен съставен елемент на обичаното сладко прелъщение за милиони хора по целия свят.

" Пазарът на какао претърпя незабравим скок в цените. Този сезон отбелязва втори следващ недостиг, като се чака крайните ресурси от какао да намалеят до извънредно ниски равнища ", разяснява пред CNBC основният анализатор на S&P Global Commodity Insights Сергей Четвъртаков.

Миналия петък цените на какаото се повишиха до 3160 $ за звук - най-високата стойност от 5 май 2016 година Последно стоката се търгуваше за 3 171 $ за звук.

Анализаторите считат, че прогнозите за появяването на метеорологичното събитие Ел Ниньо ще доведат до по-ниски от междинните превалявания и мощни ветрове в Западна Африка, където се отглежда най-вече какао. На страните Кот д'Ивоар и Гана се падат повече от 60 % от международното произвеждане на какао.

Ел Ниньо е метеорологично събитие, което нормално води до по-топли и по-сухи от нормалното условия в централната и източната част на тропическия Тихи океан. Заради него пазарът на какао може да бъде обиден от нов недостиг през идващия сезон от октомври до септември идната година.

А това значи, че фючърсите върху какаото могат да набъбнат още повече и да доближат до 3600 $, по оценки на S&P Global Commodity Insights.

" Потребителите би трябвало да се приготвят за вероятността от по-високи цени на шоколада ", предизвестяват анализатори, защото производителите на шоколад са принудени да трансферират по-високите разноски върху потребителите.

Същевременно, те не престават да бъдат притискани от възходящите разноски за първични материали, енергийните разноски и нарасналите лихвени проценти.

Голяма част от суровините, които се влагат в производството на шоколад, са какаовото масло, чиито цени също са се нараснали с 20,5% от началото на годината до момента, съгласно базата данни за цените на питателните артикули Mintec.

" Тъй като шоколадът се състои най-вече от какаово масло, като в тъмния или млечния шоколад се включва и малко какаов ликьор, цената на маслото е най-прякото отражение на това по какъв начин ще се движат цените на шоколада ", изяснява Андрю Мориарти, шеф на отдел " Стокови разбори " в Mintec.

Той добави, че потреблението на какао е " покрай рекордно високи стойности в Европа ". Регионът е най-големият вносител на тази стока в света.

Захарта, друга съществена съставна част на шоколада, също бележи ценови скок - през април тя доближи 11-годишен връх.

Тенденцията е това да продължи, на фона на сериозните опасения за доставките от Индия, Тайланд, континентален Китай и Европейския съюз, където сушата засегна реколтата, се споделя в отчет на Fitch Solutions, BMI, от 18 май. Поради всички тези фактори не се чака високите цени на шоколада да поевтинеят скоро.

" Продължаващото мощно търсене, обвързвано с стопански индикатори, може да резервира цените високи в обозримо бъдеще ", счита Дарин Нюсъм, старши пазарен анализатор в Barchart.

" Само в случай че търсенето стартира да понижава - нещо, което съгласно мен към момента не се случва - цените на шоколада ще стартират да се намаляват ", добавя той.

Сред другите разновидности на шоколада, цените на черния ще бъдат най-силно наранени. Той съдържа най-голямо количество какао в с равнение с белия и млечния шоколад – от 50% до 90% плюс какаово масло и захар.

" В резултат на това най-силно наранена ще бъде цената на черния шоколад, която се дефинира съвсем напълно от цените на какаовите съставки ", добавя Мориарти от Mintec.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР