Любителите на червеното вино може би се чувстват по-млади и

...
Любителите на червеното вино може би се чувстват по-млади и
Коментари Харесай

Червеното вино може да забави стареенето на мозъка, но само ако е в големи количества

Любителите на аленото вино може би се усещат по-млади и витални от връстниците си? Според екип американски учени това може да е поради една съставна част в него, която потвърдено забавя стареенето на мозъка и синаптичните връзки, виновни за моторно-двигателните функционалности. Проблемът обаче е, че тя е в толкоз дребна централизация в напитката, че благотворният й резултат не може да се прояви единствено от една-две чаши на вечер, а от доста (много) по-големи количества.
Съставката, с която опитват учените от Технологичния проучвателен институт във Вирджиния, е антиоксидант, наименуван ресвератрол. В природата той се съдържа в огромно количество в ципата на аления вид грозде, както и на някои други тъмни на цвят плодове като боровинките и черницата.
Веществото е познато от дълго време и даже се предлага като хранителна добавка с обещанието, че удължава живота, понижава кръвната захар и има противоракови и противовъзпалителни резултати. Обаче изгодите от него върху хора към момента не са доказани в научни изявления с обстойни проучвания и опити. Засега е тествано във високи концентрации единствено върху животни, както са създали и откривателите от Вирджиния - с мишки. Проучването им е оповестено в Журнала по геронтология и представено от "Индипендънт ".
В продължение на една година американските учени давали на едната група мишки от веществото ресвиратрол, а на другата не. Когато най-после на интервала сравнили здравословното положение на двете групи, разкрили че тези със специфичната диета имат доста повече здрави и витални синаптични връзки в мозъка като при по-млади екземпляри, в сравнение с останалите обикновено остаряващи мишки.
Учените достигнали до извода, че веществото очевидно забавя стареенето на мозъчните връзки, предаващи сигналите до мускулите на тялото, и то по подобен метод, по който се отразява и нискокалоричната диета и постоянният спорт върху здравето на мозъка. Според тях това е обещаващо удостоверение на резултата на веществото, единствено че опитите върху хора занапред предстоят и не е ясно дали резултатът ще е същият.
И въпреки всичко за отчаяние на феновете на аленото вино - доста дребна част от съставката попада в крайния питеен артикул. Дори консумирането на огромни количества не може да се съпоставя с съсредоточения му банкет, само че учените са безапелационни, че до момента в който не се проведат нужните проучвания, нито добавката, нито прекаляването с напитката не са целесъобразни. Изследователите първо ще се опитат да схванат какъв е механизмът, по който веществото работи върху мозъка и пази синапсите, с цел да съумеят да го синтезират в лабораторията и да се уверят в сигурността му.
И още веднъж за отчаяние, в последните години други огромни изследвания за въздействието на алкохола, откриха доста повече вреди, в сравнение с изгоди - свързаха го като директна причина със седемте най-разпространени типове рак; опровергаха мита, че защищава от сърдечни болести; и в директно опълчване на новото изследване - потвърдиха, че даже в умерени количества вреди на частта от мозъка, виновна за паметта и ориентацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР