Любителите на чая по цял свят вдигат чаши днес -

...
Любителите на чая по цял свят вдигат чаши днес -
Коментари Харесай

Днес е международния ден на чая: Любопитни факти и ползи

Любителите на чая по целия свят подвигат чаши през днешния ден - 15 декември, с цел да отпразнуват Международния ден на чая - ден, отдаден на културното, историческото и здравното значение на една от най-старите и обичани питиета в света. Тъй като милиони хора прегръщат успокояващия обред на приятност от обичаните топли питиета, това е идеалният мотив да се потопим в богатия и изящен свят на чая, като изследваме неговия генезис, забавни обстоятелства и безбройните изгоди за здравето, свързани с тази антична напитка.

Историята на чая:

Според легендата китайският император Шен Нонг разкрил напитката преди 5000 години, когато чаени листа инцидентно попаднали в съд с вряла вода. Оттам развъждането и потреблението на чай се популяризира из цяла Азия и в последна сметка доближава до далечните краища на света.

Чаят изиграва основна роля в оформянето на международната търговия и културния продан. През XVII в. британците развиват мощен усет към чая, което води до основаването на Източноиндийската компания и необятното развъждане на чай в Индия. Днес чаят се отглежда в многочислени райони, като всеки от тях създава разнообразни сортове с неповторим усет и характерности.

В България отглеждаме десетки типове билки, чиито усет познаваме от детство. Типични за нашите географски ширини са лайка, липа, мента, мащерка, каркаде, жълт кантарион и толкоз доста други. Много от нас обичат да прибавят към чая мед и лимон, други захар, а трети се любуват на неподправения усет на потребните и ароматни билки.

 Международен ден на чая: Любопитни обстоятелства и изгоди от този древен и здравословен феномен - 2
Очарователни обстоятелства за чая: 1. Растението Camellia Sinensis:  Всички типове същински чай произлизат от листата на растението Camellia sinensis. Разликите в цвета и усета - зелен, черен, улонг и бял чай - са резултат от разликите в обработката и окисляването. 2. Втората по известност напитка:  След водата чаят е втората най-консумирана напитка в международен мащаб, която се употребява от хора с разнообразни култури и генезис. 3. Най-скъпият чай в света:  Редкият чай Da Hong Pao, отглеждан в планината Ууи в Китай, държи купата за най-скъп чай в света, като цените му доближават хиляди долари за грам. 4. Чай и обичаи:  Чаените церемонии, като японската Chanoyu и китайската Gongfu Cha, натъртват на съзнателността, естетиката и уважението към приготвянето и потреблението на чай.
 Международен ден на чая: Любопитни обстоятелства и изгоди от този древен и здравословен феномен - 3

Ползи за здравето от чая:
1. Богат на антиоксиданти:  Чаят, изключително зеленият, е прочут с високото си наличие на антиоксиданти, които оказват помощ в битката с оксидативния стрес и понижават риска от хронични болести. 2. Полезен за сърцето:  Редовната консумация на черен чай е обвързвана с по-нисък риск от сърдечни болести, защото може да усъвършенства равнищата на холестерола и да подтиква функционалността на кръвоносните съдове. 3. Повишава умствената интензивност:  Комбинацията от кофеин и L-теанин в чая може да усъвършенства когнитивните качества, осигурявайки естествено и трайно повишение на умствената зоркост без нервните странични резултати, които постоянно се свързват с други кофеинови питиета. 4. Регулиране на тежестта:  Зеленият чай се свързва с по-ускореното изгаряне на мазнини и усъвършенстваната обмяна на веществата, което го прави известен избор измежду хората, които желаят да управляват тежестта си.
 Международен ден на чая: Любопитни обстоятелства и изгоди от този древен и здравословен феномен - 4

Международният ден на чая ни припомня за световното значение на тази антична напитка, като сплотява хората от разнообразни култури в любовта им към ароматната напитка. Независимо дали предпочитате деликатните нотки на зеления чай, мощните аромати на черния чай, здравословния билкови чай или нюансираните профили на чая улонг и белия чай, през днешния ден е идеалният ден да вдигнете чашата си и да отпразнувате изкуството, историята и изгодите за здравето на чая.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР