Любителите на чая и кафето може да не знаят, че

...
Любителите на чая и кафето може да не знаят, че
Коментари Харесай

Как чаят матè, който Дарвин Нунес пие всеки ден, помага на здравето

Любителите на чая и кафето може да не знаят, че инфузията от йерба-матè е доста по-здравословна и по-полезна

Заедно с безупречните качества за отбелязване на голове, южноамериканските футболисти, измежду които е и едно от новите попълнения в Ливърпул – Дарвин Нунес, са донесли и богато културно завещание със себе си. Една съответна напитка наподобява кара футболистите, измежду които са Лионел Меси, Диего Форлан, Единсон Кавани, Луис Суарес и Алексис Мак Алистър да желаят и да пият повече от нея.

Наскоро Дарвин Нунес беше сниман със особено направена декоративна кратуна със сламка и почитателите като че ли разпознаха позната напитка в ръката му. Това беше изисканата южноамериканска, богата на кофеин напитка, наречена „ Матè “, която идва от растението йерба-матè, което пораства в земите на Южна Америка.

Нека обобщим потребните свойства на чая матè, както е прочут у нас, и аргументите, заради които може да се смята за супер напитка от футболистите (а и освен от тях).

Чаят матè е доста питателна напитка, както се удостоверява от голям брой научни проучвания, които потвърждават позитивното му влияние върху физическото и психическото здраве. Йерба-матè (така се споделя растението, от което се прави чая) съдържа в естествено положение съвсем всички микроелементи, нужни на човешкото тяло. Редовното пиянство на чай, подготвен от изсушените и стрити листенца ще усъвършенства имунната система като цяло, ще детоксикира тялото и ще предотврати доста болести.

В допълнение към антиоксидантите и полифенолите, йерба матè е богат на минерали, аминокиселини и съществени витамини

Витамините, съдържащи се в чая, са най-вече от B-комплекса, който включва 8 от 13-те съществени витамина, нужни за оптималното действие на ДНК, обновяването на клетките и метаболитната успеваемост на мазнините и протеините.

Освен това вярно приготвената напитка с матè съдържа значими минерали като калий и магнезий, които усъвършенстват сърдечната функционалност , наред с доста други преимущества. Съдържа и хлорофил, фитонутриенти, танини, микроелементи и флавоноиди, които прибавят още повече свойства и изгоди за здравето.

Съдържанието на кофеин в чая се компенсира с веществата теобромин и теофилин. Те работят върху централната нервна система с мощен резултат, който е по едно и също време енергизиращ и възстановяващ за мозъка и тялото.

Всъщност йерба матè дава отговор на всички условия, с цел да се смята за суперхрана:
има мощен резултат върху здравето; съставлява богат източник на витамини и минерали;
и има доста фитонутриенти и фитохимикали като антиоксиданти, детоксикиращи сътрудници, фитоестрогени и клетъчни регулатори.

Йерба матè има повече антиоксиданти от зеления чай. Счита се за една от най-хубавите питиета в света. Популярното списание CNN Travel удостовери това, и разказва матè като едно от „ най-изненадващите и приятни открития “ в света. В този лист йерба матè се класира по-високо от най-продаваната енергийна напитка в света, която дава обещание, само че не дава крила.

Матè обезпечава гладко увеличение на силата

Йерба мате е добре прочут с това, че обезпечава енергиен подтик, който се разказва като гальовен, чист и спокоен.

В съпоставяне с другите най-често употребявани стимуланти в света – кафе, чай, кока-кола , какао и гуарана – йерба матè доставя най-балансирания енергиен подтик.

Пиещите матè изпитват положение на бодрост, сходно на това на кафето, само че без страничните резултати на кафето.

Рядко пречи на съня и не провокира кофеиново безпокойствие.

Спортистите го употребяват за възстановяване на физическото показване.

Предполага се, че е матето е потребно за хора, страдащи от умствена или физическа отмалялост или такива, които имат синдром на хроничната отмалялост.

Може да срещнете изказванието, че йерба-матè не съдържа кофеин, само че това не е правилно.

Съдържа почти 40 мг кофеин на чаша от 200 мл, което се смята за относително малко, и е малко по-малко от сварения черен чай. Но не количеството кофеин е значимо, а метода, по който работи на здравето.

Йерба-матè предлага силата на кафето, изгодите за здравето от чая и еуфорията на шоколада

Може да чуете, че йерба-матè съдържа матеин вместо кофеин.

Докато кофеиноподобният резултат на йерба матè може да се усеща друго от този на кафето, неповторимото съединяване в никакъв случай не е било намерено.

Една доктрина твърди, че матеинът е просто кофеин, обвързван с танин или фенол в свежото листо на растението йерба-матè.

Поне към този момент матеин е просто другото име на кофеина.

Матè има дълга история на обичайната здравна приложимост

Лесли Тейлър от Северна Дакота (САЩ), е билкар и натуропат, посветила живота си на проучване на лечебните свойства на локалните лечебни растения от тропическите гори на Амазонка.

В книгата си “ Лечебната мощ на билките от тропическите гори “, Тейлър изброява десетки използва на йерба матè, в това число:

  • като стимулант;
  • като общо тонизиращо и храносмилателно средство;
  • като част от режим за отслабване;
  • като общ нервозен тоник за болка;
  • отмалялост и депресия;
  • при алергии и синузит.

Инфо: bebrainfit.com, thickaccent.com

Източник: popantofi.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР