Любимият ви сладкиш от кафенето може да ви направи по-глупави.

...
Любимият ви сладкиш от кафенето може да ви направи по-глупави.
Коментари Харесай

Проучване: Сладкишите и тестените изделия ни правят по-глупави

Любимият ви сладкиш от кафенето може да ви направи по-глупави.

Ново изследване, извършено този месец във Франция, свързва потреблението на рафинирани въглехидрати с намаление на когнитивните функционалности , оповестява американският „ Федералист “.

В публикацията си, оповестена в списание Personality and Individual Differences, френски откриватели изследват връзката сред потреблението на въглехидрати и когнитивните качества при 95 здрави младежи на възраст сред 20 и 30 години. От 95-те участници 48 са дами, а 47 са мъже.

Френският екип от учени открива негативно влияние върху познавателните качества и при двата пола. Консумацията на храни с висок гликемичен показател, най-вече рафинирани въглехидрати, като бял самун и доста ултрапреработени храни, " се свързва с понижаване на когнитивното показване ". Когнитивните достижения на индивидите са измерени посредством теста на Wechsler за заменяне на цифрени знаци.
Френското проучване надалеч не е единственото скорошно изследване, което открива значима връзка сред храненето и здравето на мозъка. Миналата година друго изследване от Бразилия, в което са интервюирани близо 11 000 възрастни, откри връзка сред ултрапреработената храна и по-ниските когнитивни функционалности.

През януари учени от университета Макгил в Монреал откриха връзка сред затлъстяването и заболяването на Алцхаймер. В публикацията си, оповестена в Journal of Alzheimer's Disease, откривателите преглеждат моделите на недоразвитост на сивото вещество, които се следят измежду затлъстелите хора и пациентите с заболяването на Алцхаймер.

" Нашето проучване ускорява предходната литература, посочваща затлъстяването като важен фактор за заболяването на Алцхаймер, като демонстрира, че изтъняването на кората може да бъде един от евентуалните рискови механизми ", споделя Филип Морис, лекар на науките и водещ създател на проучването. " Нашите резултати акцентират смисъла на намаляването на тежестта при хора със затлъстяване и наднормено тегло в междинна възраст, с цел да се понижи последващият риск от невродегенерация и деменция. "

Установено е, че ултрапреработените храни, въпреки и директно да способстват за затлъстяването, са директно свързани и с депресивните признаци и по-кратката дълготрайност на живота.

Сред рафинираните въглехидрати са храните, съдържащи фруктоза (сладкиши, вафли и др.), бяло брашно (тестени закуски, баница, кроасани), подготвени зърнени закуски (корнфлейкс и др.), чипс, солети и други сходни.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР