Любимите гигантски панди на Националния зоопарк Смитсониън започнаха пътуването си

...
Любимите гигантски панди на Националния зоопарк Смитсониън започнаха пътуването си
Коментари Харесай

Националният зоопарк връща любимите си панди в Китай в сряда след 23 години в САЩ

Любимите великански панди на Националния зоопарк Смитсониън започнаха пътуването си назад в Китай на 8 ноември след 23 години в Съединени американски щати Пандите, Мей Сян и Тиан Тиан бяха на заем за изследователска и развъдна стратегия и през 2020 година родиха бебе на име Сяо Ци Джи, което също отпътува за Китай.

Преди сбогуването на пандите със зоопарка, Смитсониън сподели в известие за вести, че мотокари ще бъдат употребявани за пренасяне на всеки от тях в камиони на FedEx. Камионите ще ги транспортират до интернационалното летище Дълес, само че те няма да се виждат, защото се реалокират на „ FedEx Panda Express “ – аероплан Boeing 777F с персонализирана стикер.

Приблизителното им политане от летището е планувано за 13:00 часа.

Mei Xiang и Tian Tian пристигнаха в зоологическата градина през 2000 година като част от съглашение сред зоологическата градина и Китайската асоциация за запазване на дивата природа и трябваше да останат единствено 10 години, само че съглашението беше удължено няколко пъти. Споразумението трябваше да изтече на 7 декември 2023 г. 

гигантските панди в зоопарка в Атланта и техните потомци Я Лун и Си Лун. Очаква се това семейство панди да се върне в Китай през 2024 година

Сан Диего също имаше панди като част от съглашението, като получи първите си две панди през 1987 година Те трябваше да останат единствено 100 дни, само че като договорката с D.C., съглашението със зоологическата градина беше удължено няколко пъти и Бай Юн и Ши Ши останаха в Съединени американски щати до 2019 година Те имаха шест бебета в зоологическата градина.

Зоопаркът в Мемфис имаше 20-годишен контракт за заем с Китай, който завърши през 2023 година със завръщането на Ya Ya през април, според Associated Press. Една от техните мъжки панди, Le Le, оказа помощ на други панди по света да заченат бебета посредством изкуствено осеменяване, споделиха от зоопарка. Le Le умря през февруари преди завръщането си в Китай.

Програмите за размножаване са били сполучливи за тогавашните застрашени типове. Пандите бяха нараснали до „ уязвими “ от Международния съюз за запазване на природата през 2017 година, съгласно Световния фонд за дивата природа. Но единствено към 1864 панди остават в дивата природа, най-вече в китайската провинция Съчуан.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР