Любимецът на българската публика ще представи продължението на своя хит

...
Любимецът на българската публика ще представи продължението на своя хит
Коментари Харесай

Гледаме продължението на „Светкавици“ на Радивое Андрич - София филм фест във Варна

Любимецът на българската аудитория ще показа продължението на своя шлагер „ Светкавици “ през днешния ден (28-ми март) от 20:00 ч. в зала 2 на Фестивален и Конгресен Център Варна като част от програмата на София филм фест във Варна.

След чудното лятно премеждие с младежи „ Как се научих да хвърча “ (копродукция сред Сърбия, Хърватия, България и Словакия), известният сръбски режисьор ще показа през март най-новия си филм „ Светкавици още веднъж “.

Той е самобитно продължение на втората кинотворба на Андрич „ Светкавици “ (2001) - юношески филм с детайли на комедия, роуд муви, музикален филм и още нещо. Част от филмовата рецензия го дефинира като „ първия югославски комерсиален ъндърграунд филм “. Днес, 22 години по-късно, „ Светкавици още веднъж “ ни среща с някои от познатите герои – те и действителността им съвсем не са се трансформирали, но изненадите, които им сервира животът, са разнообразни, а също така във кино лентата се срещаме с ново потомство младежи, които се борят със своите провокации.

Радивое Андрич е един от най-популярните модерни режисьори освен в Сърбия, само че и в цяла Югоизточна Европа. Българската аудитория добре познава творчеството му, представяно на предходни издания на София Филм Фест – като се стартира от дебютния му филм „ Три палми за двама пънкари и едно маце “ (1998), чиято аудитория в района на Балканите е над 280 000 души, през втория му нискобюджетен филм „ Светкавици “ (2002), гледан в седмиците след премиерата от над 570 000 души, и няколко години по-късно – третия, трансформирал се в безспорен зрителски шлагер „ Когато порасна, ще стана Кенгуру “ (2004), с награди от фестивалите в Мотовун и Солун.
През 2022 година Радивое Андрич беше член на Международното жури на 26-ия София Филм Фест и показа своя филм „ Как се научих да хвърча “, акомодация на едноименната книга на Ясминка Петрович, една от най-обичаните и издавани в целия свят сръбски писателки. „ Как се научих да хвърча “ бе награден като най-хубав европейски филм на Европейската асоциация за детски филми в Малмьо, Швеция ’22, получи „ Сребриста чайка “ за най-хубав филм на СФФ на брега ’22 в Бургас и бе гледан от хиляди фенове на майсторството на Андрич в цяла Европа.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР