Любен Нанов е освободен от длъжността управител на БДЖ Пътнически

...
Любен Нанов е освободен от длъжността управител на БДЖ Пътнически
Коментари Харесай

Шефът на БДЖ-Пътнически превози е сменен заради лошо управление

Любен Нанов е освободен от длъжността шеф на БДЖ " Пътнически транспорти " по разпореждане на министъра на превоза Николай Събев. Причината е неприятно мениджърско ръководство на държавното сдружение.

Временно до осъществяване на конкурс постът ще бъде ангажиран от комерсиалния шеф на БДЖ Константин Азов, оповестиха от Министерството на превоза и известията.

Още преди да встъпи в служба даде обещание да направи по този начин, че БДЖ да проработи в услуга на пасажерите, а сдружението да излезе на облага. Николай Събев сподели, че е дна от първите му задания ще е да се направи одит на жп трасето, с цел да се види по какъв начин се поддържа.

Така в четвъртък по негово разпореждане се е провело изключително съвещание на Съвета на шефовете на " Холдинг БДЖ " ЕАД. На него е взето решение за освобождението на Любен Нанов от поста шеф на " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД.

" Констатираните нарушавания в осъществяването на ремонтните стратегии на мотрисите и вагоните способстват за утежняване на предоставяната услуга, което не е в отбрана на публичния интерес ", се споделя в известието на транспортното министерство.

Преди да съобщи поста служебният сезира прокуратурата за контракти за ремонт на мотриси и вагони. Той се разпореди да бъдат наложени неустойки по двата контракта поради неизпълнението им в период.

Поради липса на задоволителен преносим състав и проблеми с инфраструктурата влаковете постоянно дерайлират и закъсняват. През зимата постоянно са без отопление, а от време на време през лятото се случват и парадокси и вместо климатикът работи парното.

Загуба от над 170 млн. лева за 9-те месеца на годината

От години държавните железници натрупат загуби и съществуват с помощта на огромното дотиране от страната, което би трябвало да завърши през 2024 година Тогава, според поети задължения, жп транспортът у нас би трябвало да се отвори и за други превозвачи.

През тази година жп транспортите са се осъществявали от 80 бързи, 348 крайградски и 130 пътнически влака. Средната скорост на придвижване на бързите влакове е била към 60 км/ч, а на пътническите - 44 км/ч, демонстрира финансовият доклад на " БДЖ Пътнически транспорти " за 9-те месеца на 2021 година

През тази година са регистрирани повече закъснения на влаковете по отношение на предходната година.

Няма обаче информация какъв брой пасажери е превозила БДЖ към септември 2021 година

За 9-те месеца на годината приходите на държавните железници от транспорта на пасажери възлизат на 28.3 млн. лева, до момента в който разноските за това са над 199 млн. лева Така се образува дефицит на средства от близо 171 млн. лева , е посочено във финансовия доклад на сдружението.

Недостигът за средства се покрива от държавната дотация, която за тази година за " БДЖ Пътнически транспорти " възлиза на близо 308 млн. лева От тях над 169 млн. лева са преведени за деветмесечието.

Така загубата на " БДЖ Пътнически транспорти " за деветмесечието надвишава 21.3 млн. лева За съпоставяне за същия интервал на 2020 година тя е била 8.4 млн. лева

Влошаването на резултатите с над 12.8 милиона лв. за година се дължи главно на увеличените разноски за външни услуги - техническо обслужване и настоящ ремонт, за инфраструктурни такси и за ток, е посочено във финансовият отчет.

" В бизнеса сме привикнали да работим брутално дейно с лимитирани запаси, тъй че не е проблем ресурсът. Имаме задоволително бюджет, имаме задоволително пари. България не е бедна страна, а доста крадена страна... Аз мога да изкарам на облага всичко, с което се заема. И БДЖ мога ", сподели Николай Събев преди да встъпи в служба.

" БДЖ - Пътнически транспорти ", като единствен жп транспортьор, изпълняващ обществена функционалност, би трябвало да бъде оздравено по най-конструктивния метод, с цел да могат ползвателите да пътуват бързо, удобно и при спазено разписание на влаковете ", е посочено в прессъобщението на транспортното министерство.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР