Любен Любенов Дилов e известен с успешните си изяви в

...
Любен Любенов Дилов e известен с успешните си изяви в
Коментари Харесай

Любен Дилов-син: Да разриташ политическия кошер е полезно

Любен Любенов Дилов e прочут с сполучливите си изяви в разнообразни сфери - публицист, публицист, сценарист, медиен бизнесмен, политик. Син на световноизвестния ни публицист фантазьор Любен Дилов-старши. Младши е приключил журналистическия факултет на СУ „ Св. Климент Охридски”. Работил е във вестниците „ Поглед”, „ АБВ”, „ 1000 дни”. Бил е основен редактор на ежедневците „ Експрес”, „ Новинар” и „ Ку-ку” - първия язвителен ежедневник в България. Също и на списанията „ L`Europeo” и „ Playboy”- България. Заедно със Слави Трифонов основават „ Славата на Слави” - първото частно всекидневно радио токшоу с национално покритие.Сред основателите е на телевизионните излъчвания „ Ку-ку”, „ Пипе”, „ Каналето”, „ Хъшове”, „ Шоуто на Слави”, както и на авторското му телевизионно толкшоу „ Удавете водещия” и „ Пуснете водата”.Пет сезона е началник на журито на известния формат „ България търси талант”. Автор е на сюжети за игрални и документални филми, на сериалите „ Седем часа разлика” и „ Секс, неистини и телевизия”. Има издадени 13 книги, продадени в общ тираж от над 300 хиляди екземпляра.Учредител и ръководител за разнообразни интервали на неразрешеното „ Народно придвижване Ку-ку” и наследилото го „ Движение Гергьовден”. Два мандата е бил общински консултант в София от „ Движение Гергьовден” и един мандат - депутат в 40-ото Народно заседание от същото придвижване в границите на обединението ОДС - 2005-2009 година.Депутат в 45-ия парламент от ГЕРБ-СДС.

„ В припадък на полуда по време на стихия “ - това беше последното Народно заседание

Ако всичко се беше разиграло не на политическия, а на полов терен, щеше да провокира голям смях и вицове

Никога не е непотребен диалог за връзките сред политиката и бизнеса - подобен беше вербализиран от господин Доган в „ Шоуто на Слави “

След изборите през юли отново може да се озовем в патова обстановка, в случай че държавните ползи не се слагат пред партийните

- Г-н Дилов, по какъв начин изглеждаха от вътрешната страна баталиите в 45-ото Народно заседание? Кое Ви подразни най-вече?

- Ще употребявам израза на Оскар Уайлд - „ В припадък на полуда по време на стихия “. Още повече че сега приготвяме едно особено издание на l`Europeo, отдадено на „ Портретът на Дориан Грей “, та непрекъснато откривам у великия викторианец подобаващи цитати...

Иначе постоянно ме е дразнило едно и също нещо в обществения живот - изумително ниския коефициент на потребна активност във всяко едно начинание. Премъдрият български гласоподавател беше сложил комплицирана, само че много ясна задача: на фона на здравна и икономическа рецесия, вземете и една политическа, да забележим можете ли да се справите. Е, видяха, че не можахме да се оправим, и напълно разумно - нови избори. Всичко е простимо: неумението на новобранците; реваншизмът на стоялите толкоз години надалеч от властта, пуйченето и перченето пред медиите (този непрекъснат копнеж резилът да бъде предаван по БНТ), има едно непростимо нещо обаче. И това е пропиляното време и публично доверие. Времето е невъзстановим стеснен запас, както и доверието. Знаете ли, това май е единственият български парламент, който няма обща фотография на депутатите под надписа „ Съединението прави силата”! Това е показателен факт и присъда по едно и също време...

- Защо се разминахме с постоянен кабинет - от боязън, дебелоглав или некадърност на парламентарните сили?

- Вероятно и трите ги има. Даже в тази ситуация по-валидна е арабската сентенция: „ Попитали камилата: „ Защо ти е крив вратът “?, а тя дала отговор: " То какво ли ми е право?! “. Просто разминаването сред декларирани планове и потентност за постигането им беше фрапантна. Ако беше се състояло не на политическия, а на полов терен да вземем за пример, евентуално би провокирало голям смях и нескончаеми вицове. На фона на цялото „ изчегъртване “, „ заличаване “, „ очистване “ и „ унищожаване “ на „ токсичната “ ГЕРБ, в наличието на 165 депутати, деклрариращи всеки ден сходни щения, единствените, които предложиха кабинет, бяха от ГЕРБ. Другите даже и не се пробваха. Сякаш протестните парламентарни сили бяха движени от някаква друга, външна, непарламентарна мощ. Връчването на третия мандат на Българска социалистическа партия беше декларативен ход, че и президентът не има вяра, че този парламент е в положение да сформира държавно управление. Какво му дава съображение да счита, че в идващия ще има доста по-различни парламентарни сили, към този момент е тайнственост, сравнима с отношението му към съветския шпионски скандал.

- Какво да чакаме от служебния кабинет?

- Не съм претрупан със свръхочаквания. Той има много ясно обрисуван мандат и минимално време и благоприятни условия да направи нещо, с което да бъде запомнен. Най-голямото предизвикателство ще е организирането на изборите по новите, признати в последната минута, правила. Да се надяваме, че ориста няма да го изправи пред други провокации: нова ковид-вълна, изостряне на спора в Донбас и прехвърлянето му в Черно море, не дай си Боже!

- До какви политически последствия може да докара абсурдът със зърнаря Светослав Илчовски и други сходни разкрития, които е окуражена да направи Комисията по проверка на ръководството от последните 10 години?

- Според мен, комисията е окуражена най-много от председателката си да направи единствено едно: да подложи колкото се може повече скандални тематики за идните избори. Председателката й, госпожа Манолова, е потвърдена специалистка в това от Костинбродската спекулация насам. Можем да прибавим и „ войната “ сред частни правосъдни реализатори и колекторски компании също към профила й, който - особено с последния акт, доби усет на добре препечено лудогорско пиле.

Иначе аз постоянно съм бил последовател на честото разритване на политическия кошер. То поражда социална сила, която е потребна. Никога не е непотребен диалог за връзките сред политиката и бизнеса. Този диалог беше съществено вербализиран от господин Доган в популярното му присъединяване в „ Шоуто на Слави “, само че в действителност беше почнал по-рано - в държавното управление на господин Костов, а и още по-рано - в орионската звездна светлина на Жан Виденов. За жал - последствия няма! Най доста някой „ предприемач “ да избяга в ЮАР или в друга страна, в която българското правораздаване да не може да го стигне. А и за българското правораздаване се приказва, че настигне ли някого, хваща го и го задължава да разделят надве.

Тази комисия беше основана с ясното схващане, че няма да изкара до края на май - какви 10 години, какви пет лв.?! Ако желаеха в действителност да проверяват ръководството на ГЕРБ, просто трябваше да създадат държавно управление и всичко подозрително техните министри да го предават на контролните и проверяващи органи. Какво може да направи една комисия? Какво направи комисията за нещо толкоз съответно като „ Отряд 28 “?! Когато се обсъждаше в пленарна зала основаването на комисията на госпожа Манолова, споделих от трибуната, че в случай че желаеме тя да работи, би трябвало да предвидим спомагателен личен състав от над 1000 експерти. Такъв обсег на активност си гласоподаваха депутатите, че и толкоз няма да им стигнат. Ясно е, че всичко беше избирателен, агитационен ход.

- Разиграват ли ни с нов Костинброд или в действителност стартира развой по осветляване на корупцията, самобитна нашенска акция „ Чисти ръце”?

- Когато излезе това изявление, комисията към този момент ще е история. Една нелепа история! Единствената изгода от нея е, че сносно се видя - освен това по тв приемника, „ равнището “ на част от политическия ни и икономически хайлайф. Това беше един доста горчив образец, на фона на който упоменатите в „ разприте “ плеймейтки наподобяват като всестранно развити ренесансови персони. Проблемът на връзките сред бизнеса и политиката изисква първо сериозна законодателна работа. Например приемане на закон за гласност на лобизма, какъвто персонално аз съм внасял повече от 3 пъти в разнообразни парламенти. Вместо това се потегли тъкмо в противоположната посока - закриване на спецсъда и спецпрокуратурата, обезсилване на КПКОНПИ...

- Няма ли и след изборите през юли да се озовем още веднъж в патова обстановка и неспособност за превъзмогване на разликите и сформиране на кабинет?

- Твърде е допустимо. Докато на напред във времето се слагат партийни, а не държавните ползи, това е непрекъсната опция. В последна сметка хората могат да понесат компликациите на всяка рецесия, стига да имат небосвод. Животът да им е предвидим и те да могат да сформират персоналните си проекти, свързани с работата, фамилията, здравето, образованието...

- Възможно ли е „ Има подобен народ” на Слави Трифонов да се окаже първа мощ в идващия парламент? Ако това се случи, ще станем ли очевидци на кабинет на Има Такъв Народ и Демократична България да вземем за пример, за каквото сплотяване се появиха знаци?

- Очевидно е, че Има Такъв Народ - в случай че желае да е вярна на предизборното си говорене, ще се пази от директно взаимоотношение с всеки представител на систематичните партии. Просто им липсва опит и политическа просвета, които да ги научат, че даже и с безусловно болшинство няма по какъв начин да ръководят без съучастието на останалите политически сили.

Политиката е компромис. Затова и постоянно наподобява безпринципна. Но я приложете политическите „ критерии” към елементарния живот. Например към живота на един вход, в един жилищен блок? Или към стопанските връзки, или към живота на един учебен клас, да вземем за пример?!! У новите политически сили отчайващо липсва мъдрост и мислене, ориентирано най-малко десетилетие напред. В момента единствената мисъл е „ да махнем ГЕРБ”, след това ще му мислим. Съгласете се, че сходно мислене не е изключително плодотворно и това се видя в отшумелия 45-и парламент. Със 165 депутати не съумяха да се оправят със декларираната от самите тях задача. Колко им трябват – 200? 250?!

Познавам Слави и момчетата и се надявам на приятна изненада

Една от драмите на сегашната съпротива е, че не приказва с така наречен “народ”. Тя съставлява тесни партийни ползи и се пробва да ги маскира, да ги вмени като национална воля. Самият факт, че най-вече гласове събира протестният избор за “Има подобен народ”, който в абстрактен проект е изцяло неизяснена политическа мощ, е повече от индикативен. Чрез Има Такъв Народ “народът” санкционира политическия си хайлайф. Няма по какъв начин “народът” да формулира ясна стратегическа задача и да я разпореди на политиците. Процесът е противоположен и когато не е налице ясна воля на болшинството, това е безапелационно доказателство за немощта на политическия хайлайф. Не желая да съм неприятен оракул, само че не го виждам по какъв начин при сегашните публични разломи българската политика ще излезе от ерата на яростните борби и ще влезе в стадий на съзидание, на надграждане на стореното от предходните управленци. Знам, че ГЕРБ ще пред-ложат рационална и изпълнима опция на личното си наличие в политическия живот до момента. Дали ще намерят поддръжка за нея отвън границите на личния си електорат - това е най-важният въпрос. Другите благоприятни условия ще бъдат препоръчани от Българска социалистическа партия и Демократична България. Това са играчите на терена сега - останалото е миманс. И въпреки всичко, познавайки Слави и момчетата към него, уповавам се на приятна изненада от тях. Те бързо се учат и нека надвишават мимолетната роля на канализатори на публичния митинг. Царят съумя да го направи с Национална движение „Симеон Втори", въпреки и за прекомерно къс интервал. Всъщност с Тройната коалиция завърши неговият реформистки мандат. Той разреши в ръководството да се завърнат Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Изправени сме пред сходна обстановка и в действителност е любопитно по какъв начин ще се развие.

Морски завършения и разсъдък в политиката

В “Движение Гергьовден” сме ярки представители на ироничния разсъдък в политиката. Имаме много ясни визии, облечени в напълно съответни законодателни и управнически стъпки. Ще се опитаме да „ заразим” с тези визии колко-то се може повече участници в бъдещия политически развой. Мисля, че горчивият опит от 45-ия парламент ще разшири кръга на поддръжката за нас, ГЕРБ и Съюз на демократичните сили. По-важният въ-прос е какво ще се случи след изборите. Ще се откри ли задоволително държавническо геройство и разсъдък у останалите играчи. Засега не го виждаме. Няма да ми е мъчно да съвместя летните избори с ва-канцията. Моят изборен регион - Бургас, с изключение на с неве-роятни хора, е предостатъчен и с морски завършения. Много ми се ще да ми остане време да създадем един филм за почистването на потъналия транспортен съд „ Мопанг”. Да не се раз-простирам: ще кажа единствено, че нашите водолази с по-малко от 1 млн. лева направиха същото, което американците - при доста по-добри климатични условия, направиха за 28 млн. $! Това е инженерен героизъм, който би трябвало да разкажем на света.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР