Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц изпревари

...
Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц изпревари
Коментари Харесай

Социалдемократите на Олаф Шолц печелят с малка преднина изборите в Бранденбург

Лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) на канцлера Олаф Шолц изпревари крайнодясната " Алтернатива за Германия " (АзГ)  на изборите в Бранденбург. ГСПД получава 32% от гласовете против АзГ с 29%, съобщи публичната телевизия ZDF. Екзитпол, поръчан от телевизия ARD, дава 31% за ГСДП и 30% за десницата.

Победа за крайната десница в Бранденбург щеше да значи още едно поражение за социалдемократите, които ръководят провинцията от обединяването на Германия през 1990 година Борбите в държавното управление доведоха до спад в рейтинга на Шолц, до момента в който неговият министър на защитата, социалдемократът Борис Писториус, постоянно оглавява изследванията като най-популярния политик в Германия.

Избирателните секции в Бранденбург затвориха в 18:00 ч. локално време (19:00 ч. българско). АзГ, която се опълчва на търсещите леговище, мултикултурализма, исляма и държавното управление на Шолц, се надяваше да повтори скорошния си избирателен триумф, съобщи БГНЕС.

Преди три седмици десницата смая политическата върхушка, като зае първо място в парламентарни избори, за първи път в историята, в източната провинция Тюрингия и зае второто място в прилежаща Саксония. Въпреки триумфа си в изборните урни, АзГ надали ще поеме властта в която и да е провинция, защото всички останали съществени партии изключват опцията да влязат в ръководеща коалиция с нея.

Зелените и демократичните свободни демократи останаха с едноцифрени резултати. Около 2,1 милиона души на възраст над 16 години имаха право на глас в Бранденбург. Провинцията включва богати градове като Потсдам, както и едва обитаеми селски региони и индустриални зони, в една от които се обитава цех на Tesla. Скорошно изследване в Бранденбург откри, че имиграцията е главната грижа за доста гласоподаватели, предава БГНЕС.

Тази година се появи и втора популистка партия - левият Алианс " Сахра Вагенкнехт " (BSW), който печели към 12 на 100 от гласовете в Бранденбург. Произхождаща от някогашна Източна Германия, " Вагенкнехт " е деец опозиционен политик и чест посетител в телевизионни излъчвания, която напусна твърдолявата партия Die Linke, с цел да сътвори свое лично придвижване. Тя разказва политиките на BSW като " лево-консервативни "  – комбинация от стопански политики, които оказват помощ на служащите и бедните, с консервативни културни позиции, в това число ограничение на имиграцията. Със своя добър резултат " Вагенкнехт " усложнява задачата за другите партии, които се опълчват на нейната проруска и антинатовска позиция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР