Лявото правителство на Испания започна преговори за намаляване на законоустановената

...
Лявото правителство на Испания започна преговори за намаляване на законоустановената
Коментари Харесай

Тази европейска страна намаля работната седмица, без да сваля заплатите

Лявото държавно управление на Испания стартира договаряния за понижаване на законоустановената работна седмица от 40 на 37,5 часа, предизвиквайки съпротивата на бизнес групи, до момента в който се пробва да извърши политическо заричане., съобщи Агенция Франс Прес.

Мярката ще засегне към 12 млн. души и е част от съглашението, което министър-председателят Педро Санчес реализира, с цел да притегли крайнолявата партия Movimiento Sumar в обединението си, която пое ръководството в края на предходната година.

" Намаляването на работното време значи освен да работим по-малко, само че и да работим по-добре ", съобщи министърът на труда и началник на Сумар Йоланда Диас в X, когато започнаха диалозите с профсъюзите и бизнес асоциациите.

Испанците " заслужават работен темп, който им разрешава да живеят ", сподели Диас, като добави, че работната седмица не е променяна от 40 години насам макар забележителния растеж на продуктивността.

Правителството предлага двуетапно понижаване на работната седмица до 38,5 часа през 2024 година и до 37,5 часа през 2025 година, без да се понижават заплатите.

Двата съществени испански профсъюза - UGT и CCOO - показаха утвърждението си, за разлика от бизнес водачите, които настояват, че това ще заплаши жизнеспособността на някои елементи на стопанската система.

" Не всички браншове са идентични ", съобщи Антонио Гараменди, началник на бизнес лобито CEOE, по време на среща по-рано тази седмица, като добави, че диалозите би трябвало да се водят отрасъл по отрасъл.

Диас съобщи, че желае съглашение с благословията и на синдикатите, и на бизнеса, само че не отхвърли опцията да договаря единствено със синдикатите, както направи по-рано през януари при повишението на минималната работна заплата.

За да прокара закона, държавното управление ще има и сложната задача да завоюва на своя страна останалите членове на обединението си, изключително баските и каталунските регионалистки партии, които имат по-тесни връзки с бизнес средите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР