Лявата опозиция в Норвегия, водена от Йонас Гар Стьоре, победи

...
Лявата опозиция в Норвегия, водена от Йонас Гар Стьоре, победи
Коментари Харесай

Левицата идва на власт в Норвегия след 8 години управление на Желязната Ерна

Лявата съпротива в Норвегия, водена от Йонас Гар Стьоре, победи на парламентарните избори, създадени през вчерашния ден и доминирани от тематиката за ориста на петролните действия на страната. Така бе комплициран завършек на осем години ръководство на десницата, означават международните организации, представени от Българска телеграфна агенция.

" Очаквахме, надявахме се, работихме толкоз крепко и в този момент ние можем най-сетне да кажем: Постигнахме го ", съобщи пред симпатизанти Йонас Гар Стьоре, който се обрисува да е предстоящ министър председател на страната.

При преброени 97,5 % от подадените бюлетини Работническата партия и още четири други левоцентристки партии се обрисува да получат съчетано 100 места в 169-местния парламент, показва Ройтерс. Досега те имаха 81 места. Изискват се 85 места, с цел да се извоюва болшинство в законодателния орган.

Но Гар Стьоре би могъл да образува държавно управление на болшинството, в което с изключение на неговата Работническа партия, да влизат единствено още две партии - Партията на центъра и Социалистическата лява партия. Трите дружно са напът да получат общо 89 места. Това им разрешава даже да избегнат съдействието с останалите две леви партии - марксистката партия Червените и съперниците на петролната промишленост от Партията на зелените.

Но даже коалиция с Партията на центъра, чийто електорат е основан повече в селските региони на страната, и значително градската Социалистическа лява партия се обрисува сложна задача, защото двете политически сили имат разнообразни възгледи по разнородни тематики, от налози до петрола.

Управление с държавно управление на малцинството също би било алтернатива за Работническата партия. Гар Стьоре към този момент сподели, че неговото държавно управление ще се концентрира върху понижаване на въглеродните излъчвания, само че акцентира, че отхвърля каквито и да е ултиматуми по отношение на енергийната политика, която ще води.

Консервативната досегашна премиерка на Норвегия Ерна Сулберг призна провалянето си и ще се отдръпна от поста. През годините поради политиката си, в която тя демонстрираше неотстъпчивост, Сулберг беше наричана " Желязната Ерна ". По време на ръководството си тя разшири създаването на петролните залежи, понижи налозите и се постара да направи държавната администрация по-ефикасна, показва Асошиейтед прес.

Основата част от предизборната акция бе фокусирана върху петрола и природния газ, които помогнаха на Норвегия да стане една от най-богатите страни в света. Но страховете от климатичните промени сложиха бъдещето на бранша под въпрос. В него директно заети са над 5 % от работната ръка на страната и делът му в норвежкия експорт е над 40 %. Но норвежците са и едни от най-съвестните към климата консуматори в света и множеството нови коли, които купуват в този момент, са електрически.

Повечето от норвежкия газ и нефт идват от създадени залежи в Северно море, само че множеството от непокътнатите запаси на страната са в Баренцово море под Арктическия кръг. Това е алена линия, която не трябва да се минава съгласно еколозите, които биха могли да изиграят основна роля за това Норвегия да бъде ръководена от държавно управление на болшинството.

Бъдещият министър председател на страната Йонас Гар Стьоре е някогашен държавен чиновник, който беше определен в Народното събрание през 2009 година Той има също по този начин огромен дял от фамилна компания. Бил е и външен министър в интервала 2005-2013 година при премиера Йенс Столтенберг и пое управлението на Работническата партия, когато Столтенберг стана общоприет секретар на НАТО.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР