Лятото вече е в разгара си, а ваканциите и отпуските

...
Лятото вече е в разгара си, а ваканциите и отпуските
Коментари Харесай

Тръгваме на път със самолет, но той закъснява. Какво да правим?

Лятото към този момент е в разгара си, а ваканциите и отпуските – на една ръка разстояние. След две години на пандемия и обвързваните с нея ограничавания, доста хора стягат куфари за къси или по-дълги пътувания със аероплан. За страдание, началото на лятната почивка може да се трансформира в призрачен сън за доста пасажери – в последните дни има десетки закъснели или отсрочени полети, както и големи опашки на по-големите летища.Какво можете да извършите при анулация или забавяне на полет? А при положение на стачка? Отговорите са от Европейския потребителски център.

На първо място – бъдете осведомени!

- Преди да се отправите към летището, проверете неговия уебсайт и страницата на въздушния транспортьор. Уверете се, че полетът ще бъде изпълнен, както и какъв брой по-рано би трябвало да отидете на аеропорта. Тази информация може да варира според от дестинацията и от размера на летището. Ако закъснеете и изпуснете полета си, ще се наложи да си купите нов билет.

- Някои самолетни компании оферират опция за онлайн чекиране – проверете изискванията за това авансово.

- Има летища, където може да се възползвате от така наречен fast track против възнаграждение. Това значи, че пасажерите може да преминат през обособен, по-бърз поток за надзор на сигурността. Преценете дали това е удачно за вашия случай, само че това също би трябвало да стане най-малко ден преди полета.

- Пътниците с понижена пъргавина може да се наложи да се чекират по-рано от останалите. Също по този начин е добре уведомите въздушния транспортьор или туристическия сътрудник, че се нуждаете от сходно подпомагане най-малко няколко дни по-рано.

- Въпреки че на този стадий страните всеобщо са свалили рестриктивните мерки, свързани с пандемията от коронавирус, преди да потеглите на път, направете инспекция на уеб страницата на Министерство на външните работи или в платформата. Ако купувате билет за по-късна дата през есента, може да обмислите и спомагателна застраховка ако се наложи смяна в проектите поради рестрикции, свързани с ковид или пък поради позитивен тест.

Ако имате проблеми с вашия полет, то е значимо да знаете вашите права:

- Право на информация . Това е и най-важното и главно право – пасажерите би трябвало да бъдат наясно какво се случва с полета, както и по кое време би било допустимо да излетят.

Пазете всички SMS-и и имейли, които получавате от превозвача, а на летището снимайте таблото с информация за закъснението.

- Помощ и грижи , в случай че полетът закъснява повече от 2 часа: Въздушният транспортьор би трябвало да обезпечи храна и питиета за времето за изчакване, две телефонни позвънявания или достъп до имейл и, в случай че е належащо, настаняване в хотел и превоз от и до летището.
Ако самолетната компания не ви раздаде ваучери или храна, и би трябвало да си ги купите сами, до момента в който чакате закъснелия полет, е належащо да пазите касовите бележки и други доказателства за направените разноски.

- Обезщетение : Възможно е пасажерите да имат право на обезщетение, ако самолетът кацне на крайната дестинация с повече от 3 часа забавяне. Превозвачът не дължи отплата, в случай че смяната е настъпила заради изключителни условия отвън неговия надзор. Размерът на компенсацията зависи от дължината на маршрута – за най-масовите полети в Европа до 1500 км, сумата е 250 евро.

- В случай на анулация на полет , пасажерът може да избере една от следните варианти:
а) възобновяване на сумата за неизползвания билет в период до 7 дни или в случай че има свързващ полет - връщане до летището на тръгване,
б) премаршрутиране, при сравними транспортни условия, до крайната дестинация при първа опция, или
в) нов полет, при сравними транспортни условия, до крайната дестинация на по-късна дата, когато е комфортно за пасажера и при свободни места.

В взаимозависимост от това по кое време е бил известен за анулацията, по кое време се чака да дойде в крайната точка, както и каква и повода за анулацията, пасажерът може да има и право на обезщетение. Ако сте отишли на летището и изберете премаршрутиране, самолетната компания би трябвало да ви обезпечи грижи във времето на изчакване.

- Стачка : Според на Съда на Европейски Съюз стачката на личен състав, нужен за полета, която има избрани претенции и период, не попада в обсега на понятието " изключително събитие " по смисъла на Регламент 261, което освобождава самолетната компания от задължението да изплаща отплата при занимателен или анулиран полет. Извънредни условия обаче може да зародят при стачки, оказващи въздействие върху активността на въздушния транспортьор – да вземем за пример, в случай че стачкуват ръководители на полети или чиновници на летището. Благодарение на това правосъдно решение би трябвало да се прави преценка на всеки обособен случай дали стачката се отнася до нормалното практикуване на активността на компанията и дали тя попада в нейната сфера на надзор. Ако тези две условия не са изпълнени, то събитията може да се дефинират като форсмажорни.

Ако имате съмнения или проблеми с полет на самолетна компания, основана в друга страна от Европейски Съюз, можете да се свържете с Европейски потребителски център България на www.ecc.bg, с цел да получите безвъзмездна помощ и препоръки.

За ЕПЦ България

ЕПЦ България е част от мрежата от Европейски потребителски центрове ECC-Net и се съфинансира от Европейската комисия. В България ЕПЦ действа към Комисията за отбрана на потребителите, чиито принципал е Министерството на стопанската система и промишлеността.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР