Лятото на 2023 г. няма да е първото нормално след

...
Лятото на 2023 г. няма да е първото нормално след
Коментари Харесай

Лято на самотек: Масово завръщане на чужденците няма, българите отиват другаде

Лятото на 2023 година няма да е първото обикновено след пандемията за туристическия отрасъл. Поне по този начин излиза от наблюденията на туроператорите, въпреки някои от тях да регистрират положителни записвания. Съвсем оптимистично обаче звучат прогнозите на отрасловото министерство, което чака растеж в броя на туристите с 5%.
След спада на определящия за България немски пазар през предишното лято и в този момент не се чака завръщане към положителното остаряло време по брой туристи. Туроператорите всеобщо се оплакват от неналичието на съответна реклама от страна на страната " без значение кой е министър ". В това време съперниците на България превземат от ден на ден дялове от туристическия поток.
В същото време българите са подготвени да пътуват на всички места, а тези, които имат средства, рядко остават единствено с по една лятна почивка. Инфлацията не се явява спънка пред проектите им, а все по-важно за тях е качеството - такава картина рисуват туроператорите.

Атрактивността на България е мощно пресилена
Не от един и два туроператора показват, че даже за българите към този момент качеството на локалния туристически артикул в всеобщия случай не е положително, което е също значима причина да не може да се чака кой знае какъв брой положително лято. Грошев споделя, че не вижда какво аргументира позитивните прогнози на отрасловото министерство или на телевизионни събеседници, които всекидневно дават позитивни прогнози. В четвъртък актуалният министър Илин Димитров разгласи, че екипът му е подсигурил добър летен сезон. Базира оптимизма си и на данните от зимата, за по кое време министерството разгласи близо четврът повече турсити по отношение на 2019 година
" Пазарът се движи приблизително към 20-25% нагоре по отношение на предходната година. Но по отношение на 2019 година, според от пазарите, разликите са доста огромни ", показва Грошев. Според него са неуместни изказванията, че това лято може да се доближат размерите от 2019 година " На обособени пазари - може би, само че като цяло е безусловно невероятно ".
Посочва, че " народняшкото говорене ", в каквото разбиране той включва и теориите, че германците ще дойдат единствено тъй като България е известна там за туризъм, няма да помогне. Към това добавя и сигналите, които България праща на по-развиjата част от Европа - че не желае да приема еврото, че няма да бъде призната в Шенген.
Венцислав Танчев от " Сънтурс " също счита, че това ще е следващият недобър сезон, в който Министерството на туризма регистрира триумфи.

Къде отиват българите
Инфлацията не стопира българите да възнамеряват пътувания и почивки през лятото като тези, които могат да си го разрешат не остават единствено с една почивка. Те обаче от ден на ден държат на качеството. Това демонстрират наблюденията на туроператори.
По традиция желани са почивки в Гърция и Турция, само че поради повдигането на цените в последната, като опция някои избират Тунис. През последните месеци всяка седмица имаше по 10 чартъра за Египет, в този момент това се придвижи за пътуванията към Турция и съвсем всичко е заето до края на лятото, споделя Румяна Любенова от " Уелкъм травел ".
Повишението на цените в Турция стартира от предишното лято, само че за това то към този момент е фрапантно, споделя Весела Гюрова, офис управител на " Анатравел " в София. Казва, че според от курорта и изключително хотела покачването по отношение на предишното лято може да бъде в границите на 30-50 на 100. Въпреки това има клиенти, които избират тази дестинация и са подготвени да платят покачването. Дава образец с отмора в еднакъв хотел за един и същи интервал, която тази година е с 1000 лева повече за настаняване на семейство с дете.
Оценката й е, че остава ползата към почивка в хотел до плажа и предлагащ олинклузив - както поради удобството на този формат за фамилиите с деца, по този начин и поради обстоятелството, че подобен пакет постоянно е " с една концепция " по-евтин. Заради отстъпките при записване в интервала ноември-февруари доста хора се възползват от това, споделят и двете.
Когато става дума за отмора в България обаче българите не избират ранните записвания. Любенова изяснява това частично с обстоятелството, че с наближаването на лятото хотелите излизат с по-добри предложения от тези, които са дали за ранни записвания поради заплахата да не се запълнят.
Смята, че спасението за тях са задграничните туристи до момента в който българите имат все по-големи запаси към хигиената, качеството на обслужване и разнообразието от услуги, които получават там. Единствено с непрекъснат интерес остават спа и планинските хотели.
Иван Грошев също акцентира, че качеството на услугите изключително в съответствие с цените в България не е положително и дава образец за продължаващи строителни и други действия в средата на май, които би трябвало да са завършили месец по-рано. И с храна в някои заведения, които ценово са като в Италия, а качеството е ниско. Според него бизнесът слага неправилно логиката на деяние - чака високоплатежна клиентела, против което се наема да усъвършенства качеството, вместо противоположното.
Другата обичайната лятна дестинация за българите - Гърция, не предлага такива трагични разлики в цените за ранни и по-късни записвания като Турция, само че пък базите са по-малки и по-бързо се запълват. Туроператорите споделят, че за почивките в северната й част всекидневно туристите сами се провеждат, въпреки от ден на ден да избират техните услуги за резервация на хотел, поради получаваните по-добри цени спрямо онлайн резервациите.
За визити по-отдалечените южни елементи постоянно се избират услугите на туроператорите. За разлика от предишното лято обаче броят на директните полети до тези места не е толкоз огромен, остават тези до Корфу, Родос и Крит.
Онлайн платформата за резервации esky регистрира за лятото максимален интерес към пътуванията в Италия при възходящ интерес, какъвто е и казусът с Гърция и Турция.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР