Лятото е в разгара си и европейските летища се задъхват,

...
Лятото е в разгара си и европейските летища се задъхват,
Коментари Харесай

Европейските летища се задъхват, очакват се нови протести

Лятото е в разгара си и европейските летища се задъхват, като пътуващите със аероплан в съвсем всички страни са покрай или даже над предпандемичните нива. В същото време чиновници на самолетни компании и летища не престават да стачкуват за по-добро възнаграждение.

Ройтерс обобщава по кое време и къде се чакат нови митинги, които биха могли да затруднят пътуванията. Очаква се " най-слабото звено " да бъде контролът на полетите.

Евроконтрол

Един от синдикатите в " Евроконтрол " (Eurocontrol) разгласи шестмесечен интервал на стачки в Центъра на ръководство на интервенциите, който наглежда трафика в европейското въздушно пространство. Периодът стартира на 7 юли. От синдиката не показват точни дати на плануваните протестни дейности.

Белгия

Пилотите на " Райънеър " (Ryanair) в Белгия стачкуваха на 15-16 юли с претенции за по-високи заплати и по-добри условия на труд. Тогава бяха анулирани 120 полета, което засегна към 20 000 пасажери. Синдикатите настояват, че до приключването на груповия трудов контракт през октомври 2024 година са вероятни още протестни дейности.

Англия

Стачката на багажните чиновници на " Изиджет " (easyJet) на лондонското летище Гетуик, планувана за 18 юли, беше анулирана, откакто от компанията предложиха по-добро възнаграждение. Стачките на други багажни чиновници, работещи за други компании, в това число " Бритиш еъруейз " (British Airways), обаче към този момент остават и ще се проведат от 28 юли до 1 август и от 4 до 8 август.

Опасения от забавяния на полетите поради въздушния надзор към този момент принуди " Изиджет " да анулира 2 на 100 от летните си полети, което засегна проектите на 180 000 пасажери. Авиокомпанията анулира 1700 полета от Гетуик, планувани за юли и август.

Испания

Пилотите на районната компания " Еър нострум " (Air Nostrum), част от " Иберия " (Iberia), които стачкуват всеки понеделник и петък от края на февруари, излязоха в безсрочна стачка от юни. На 14 юли " Иберия " разгласи на уеб страницата си, че някои направления могат да се окажат съществено наранени.

Италия

На 15 юли бяха анулирани към 1000 полета поради национална авиационна стачка, в която участваха съвсем всички работещи по летищата, оповестиха синдикатите. Компанията за въздушен надзор ЕНАВ (ENAV) удостовери, че няма да има стачки сред 27 юли и 5 септември поради наложените по закон летни ограничавания.

Португалия

" Изиджет " анулира 350 полета от и до Португалия преди плануваната за 21-25 юли стачка на кабинния състав. Това е третата сходна стачка в страната от началото на годината.

Франция

Стачки на чиновниците на въздушния надзор поради проектите на президента Еманюел Макрон за повишение на пенсионната възраст нарушиха напролет полетите в страната и предизвикаха проблеми в европейското въздушно пространство.

" Райънеър ", който изиска от Европейската комисия да отбрани прелитанията над страната по време на протестни дейности, анулира над 900 полета през юни поради стачките на френските въздушни диспечери.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР