Лятото е в разгара си. Август вече чука на вратата,

...
Лятото е в разгара си. Август вече чука на вратата,
Коментари Харесай

Гръцката сянка бие българската

Лятото е в разгара си. Август към този момент чука на вратата, а с това и най-топлото и прелестно време за плаж. Време да се заровим в пясъка и да почувстваме морския бриз със леден коктейл в ръка. Въпросът е къде да прекараме по този начин чакания отпуск? Битката се води главно сред родното Черноморие и Средиземноморието. И печелившият е този, който предложи по-добри условия за хотела, плажа, цените и дистанцията.

Отварянето на Маказа е най-краткият път на пловдивчани към морето. Само 202 км ни разделят от един от най-чистите и хубави плажове в Гърция ​- този на Фанари. Родното Черноморие е малко по-далеч - на 250 км от Пловдив по автомагистралата, в случай че сме избрали Бургас. Не би трябвало обаче да подминаваме обстоятелството, че при запушване на Маказа се чака към час. Ала в това време поради неравности по пътя в част от сектора сред Пловдив и Стара Загора има ограничаване на скоростта 90 км/ч. Разбира се, газта може да се натисне, само че дискомфортът от неравностите остава.

И все пак тези, които избират да схващат какво се приказва на плажа и да се разплащат с български левове, ще ​предпочетат родното Черноморие. А там по време на сезона или съвсем всички положителни хотели и квартири са заети, или се дават за най-малко 4-5 нощувки. Това обаче не е упоменато в оповестените в интернет разгласи и българите, които имат три почивни дни и желаят да ги оползотворят, остават неприятно сюрпризирани. Спането в Гърция се резервира по-лесно - там няма ограничаване в броя на нощувките. Важното е да се откри преференциална оферта.

Докато у нас 5 нощувки за четирима излизат приблизително 400 лв., из Средиземноморието са 490 лева Разликата в сумата не е огромна, само че страната ни все по-трудно се конкурира с цените на плажните услуги при съседите. На 57 км от българската граница се сдобиваш с чадъра, два шезлонга и масичка единствено против дневната консумация на най-малко едно фрапе на човек. Фрапето се търгува по 3 евро, което значи, че за два шезлонга и сянка ще дадем 6 евро (11.73 лева.). Малко по на юг по Средиземноморието - в Аспровалта, цената скача на 3.50 евро на човек, или 7 евро (13.69 лева.) за два шезлонга. В същото време два шезлонга и чадър в меката на нощния живот на Черноморието - Слънчев бряг, костват 30 лева По останалите курорти цената варира сред 18 и 25 лв., а стига и до 70, като да вземем за пример в Каваците. И по този начин, до момента в който на едното място олекваш с до 30 лева за сянка, то на другото просто се наслаждаваш на разхлаждаща напитка. Сянката на чадъра в южната ни съседка е по-голяма.

От обслужването на плажа в Гърция също мъчно би се оплакал човек. Сервитьорите са чевръсти младежи, които не се стопират на едно място, непрестанно тичат. Освен това извършват всяка поръчка с усмивка. А за улеснение на туристите от околните страни гърците всеобщо са почнали да учат български и сръбски. Проблеми с паркирането в Гърция също няма - единствено едно асфалтово шосе дели плажа от безплатния паркинг за коли. Има и екотоалетни на всеки 100-200 метра. В България, до момента в който намериш място за паркиране, губиш доста време. Тези, които пък са нетърпеливи и нагли, напряко паркират автомобила на плажната линия. Такива наглеци се срещат и в Гърция, но един бърз взор върху регистрационните номера на колите е задоволителен, с цел да се види, че са българи. И взаимно се хвалят по какъв начин умерено са си паркирали возилото на плажната линия.

Търсачите на „ съкровища “ пък биха предпочели българското море пред гръцкото. Причината - на свободните зони у нас може да се извади металотърсач и да се търсят изгубени монети или железни предмети. В южната ни съседка това е наказуемо.

Гърция обаче има географски преимущества. В България плажните линии са дълги 354 км, а гръцките, дружно с тези на островите, са близо 14 800 км. Затова и плажовете в южната ни съседка, които дават отговор на всички екоизисквания, са в пъти повече - 430. Сред тях е и този във Фанари. По Черноморието с екосертификата „ Син байрак ” могат да се похвалят едвам 14 плажа.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР