Лятото е в разгара си, а много туристи избират планината

...
Лятото е в разгара си, а много туристи избират планината
Коментари Харесай

Моторист срещна две мечки и... Никога не правете това! ВИДЕО

Лятото е в разгара си, а доста туристи избират планината за мястото, в което да избягат от задушаващщата горещина. Възможностите за релакс са доста, а още повече са красивите кътчета, които да открием дружно с другари. Но до момента в който преглеждаме гори и пътеки, или просто караме по планинските пътища, може да се окажем лице в лице с един от най-големите горски жители - мечките. Какво да вършим и какво не?

Отговор на този значим въпрос дава страницата " Мечешки истории ", която разгласява обширни препоръки. На нея може да забележим и видео, от което ясно да разберем какво не трябва да си разрешаваме. За положителното на самите нас, само че и на дивите животни, чийто дом сме избрали да посетим.

Повод за публикуването на своебразните правила е видео, споделено в мрежата. На него се вижда моторист, който се среща с две мечки на основен път. Той слиза от мотора и ги примамва с храна, с цел да ги снима. Кадрите са снимани някъде по пътищата на България. От страницата дефинират това държание за изцяло недопустимо.

" Скъсяването на дистанцията сред индивида и мечките е рисково както за хората, по този начин и за мечките в дълготраен проект. Романтичната визия, която сме си построили за мечките, не дава отговор на действителността. Те не са сладки, пухкави и гальовни същества, а диви животни, доста по-силни от нас, с реакции и инстинкти, които могат да доведат до съдбовен край при непосредствен контакт с индивида ", пишат от " Мечешки истории ".

" Не предлагайте храна. Първо човешката храна може да бъде рискова за дивите животни. Второ, мечките са умни животни и доста бързо построяват връзката човек = елементарен източник на храна. А това е първата стъпка към основаване на проблематични мечки ", допълват те.

" При среща с мечка - спрете и преценете деликатно обстановката. При първа опция постепенно и деликатно, без да изпускате животното от взор, се отдалечете на безвредно разстояние ", поучават от ортанизацията.

Срещите с мечки у нас надалеч не са толкоз редки. Нека си примомним случката в Чепеларе, където мецана на няколко пъти слезе от гората, с цел да си потърси храна. Или случките от предишното лято, когато няколко мечета бяха открити сами.

Цялата обява може да видите тук:



Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР