Лятото е тук! Слънце, плаж, разходки сред природата – кой

...
Лятото е тук! Слънце, плаж, разходки сред природата – кой
Коментари Харесай

Как може да се предпазим от пигментни петна и мелазма през лятото? Съвети от дерматолог

Лятото е тук! Слънце, плаж, разходки измежду природата – кой не обича това време от годината? Но с идването на топлите дни идват и някои летни „ врагове “, измежду които са пигментните петна и мелазмата.

За тези кожни особености сме говорили неведнъж, само че всякога има какво ново да научим. Ето за какво тъкмо при започване на изпитателния за кожата ни сезон се свързахме с проф. доктор Мери Ганчева , кожен лекар в София с над 30 години медицински опит.

Клиничните ѝ ползи са в областта на диагностика и лекуване на псориазис, акне, фотодерматози, атопичен дерматит и заболявания на скалпа и косата.

Има над 180 участия с устни и постерни презентации в български и интернационалните конгреси и 150 изявления в български и интернационалните научни списания. Член е на български и интернационалните организации в региона на дерматологията и морфологията.

 PHOENIX Pharma

Разпитахме я в детайли за тези тъмни петна, които се появяват по кожата тъкмо когато ни се желае да сме най-красиви и тя ни разкри тайните съставки на красивата кожа. Вижте ги:

Какви са главните опасности за кожата през летните месеци?

Обичаме слънцето - то основава въодушевление, подтиква построяването на имунитет, спомага за синтеза на витамин D. Но за жалост има доста отрицателни въздействия върху кожата. Може да докара до поява на дерматози, изгаряния, ускорено стареене, фоточувствителност, рак на кожата.

Как да защитим кожата си от нездравословните UV лъчи?

Едва ли има човек, който да не употребява слънцезащитни артикули. Те обаче би трябвало да бъдат самостоятелно съобразени със характерните потребности на кожата – суха, мазна, алергична, или с съществуване на болести – акне, розацея,   кератози. 

 iStock/Getty Images

Какво съставлява мелазмата и по какъв начин да я разграничим от другите кожни положения?

е хиперпигментация върху сектори на кожата, които са изложени на слънчева светлина – бузите, скулите, гърбът на носа, кожата над устната, деколтето, ръцете. Засягат се и зоните покрай ушите и страничната част на шията. Тя се появява във все по-млада възраст и предизвиква освен козметичен, само че и психичен проблем заради сложното и постепенно лекуване.

Пигментните петна имат разнообразна форма и величина, гладка повърхнина и внезапни контури. Цветът им е друг с вариации: светложълт, сиво-кафяв или мрачно кафяв.

 iStock/Getty Images

Какво бихте посъветвали хората, чиято кожа е с мелазма?

Лечение от кожен лекар с точно снета анамнеза и изясняване на аргументите за нейната поява. За локално лекуване може да се употребяват разнообразни дейните съставки като , хидроквинон, третиноин, тиамидол, витамин С, глабридин, абрутин и други

Тези кремове би трябвало да са персонализирани с самостоятелните потребности на кожата на пациента и несъмнено, доста бранене от слънцето със характерна фотозащита . Подходящи са продуктите с двойно деяние, които по едно и също време лекуват хиперпигментните петна и в това време имат висок фактор на слънцезащита.

*Консултацията с кожен лекар ще ви даде персонализиран съвет по отношение на включването на азелаинова киселина във вашата рутина.

 Skinoren

Какво съставлява азелаиновата киселина?

Това е окислена дикарбоксилинова киселина, изолирана от микроорганизъм Питироспорум овале. Тя подтиска действието на тирозиназата - ензим, който е виновен за поява на мелазма. Има и характерно деяние върху клетките, виновни за пигментациите - меланоцитите, което е ориентирано единствено към хиперактивните меланоцити. По този метод не се обезцветява кожата с обикновено функциониращи меланоцити.

Къде е мястото на азелаиновата киселина съгласно Вашия опит в дневната рутина?

Наблюденията ми са от доста положително повлияване при пациенти, които са с мелазма, като и при пациенти с хиперпигментни белези от акне. Важно е да подчертая и обстоятелството, че няма фототоксични или фотоалергични реакции.

 Skinoren

Има ли други изгоди от потреблението на азелаиновата киселина?

се може да се употребява сполучливо и при лекуване на акне – както при младежи над 12 години, по този начин и при тъй наречените възрастово акне. Отличен е резултатът при белезите от акне, които постоянно са с нарушаване в пигментацията.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР