Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по

...
Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по
Коментари Харесай

Започва активният сезон за планински преходи

Лятото е сезонът на планинските преходи, когато с щеки по пътеки поемат стотици запалени български и непознати туристи. Заради извънредно студената пролет обаче, към момента има сняг във високите елементи на Рила и Пирин, както и тук-там в Централен Балкан, написа БНР. В останалите планини маршрутите са проходими, а хижите са подготвени да посрещнат туристи за летния сезон, научаваме от Венцислав Венев, ръководител на българския туристически съюз (БТС). “Както всяка пролет, прочистваме и приготвяме пътеките за сезона, в това число възобновяваме маркировката “ – споделя той и прибавя:

„ Трябва да предупредя всички туристи, че има тъкмо избран стандарт на маркировката на БТС. Това е квадрат 10х10 см. с две бели ленти и по средата цветна. Цветовете са жълто, синьо, алено и зелено. Всяка друга маркировка не е на БТС. Това е доста значимо за сигурността на хората, които се движат по тези направления. “

На територията на България минават три от главните трансевропейски пешеходни автомагистрали - това са Е3, Е4 и Е8. Най-популярно е трасето Е3, което свързва старопланинския връх Ком с нос Емине на Черно море. Е4 започва от Витоша край София, пресича най-красивите места на Рила и Пирин и се трансферира към граничната планина Славянка, с цел да продължи на територията на южната ни съседка Гърция. Е8 пък е за малко по-неопитните планинари. Тя клати през меките била на Родопите и продължава на територията на Гърция. Доколко обаче тези направления са налични за туристите?

„ Е3 (Ком – Емине) и Е4 са маркирани сносно. Е8 е извънредно дълъг маршрут и тук-там маркировката му се губи, а на други е с спомагателни обходи, защото класическият маршрут е непристъпен или с остарели пътеки. Затова са пуснати дублиращи разновидности на Е8. Хубаво е хората да се срещнат авансово с тези детайлности и да носят джипиес устройства със съответните тракове, качени на тях “, поучава Венцислав Венев.

Повечето направления са доста добре обезпечени с хижи и заслони. На места обаче не е планувана база за настаняване и е добре човек да си носи палатка или да търси други разновидности за нощуване. По трасето Е3, примерно, в региона на градовете Сливен и Котел се предлага на туристите да бивакуват на Агликина поляна.

В момента БТС, дружно с сътрудници от други организации, работи върху основаване на уебсайт с настояща информация за положението на маркировката и изискванията в хижите. „ Хората могат непосредствено да се свързват и с нас, защото поддържаме непрекъсната връзка с нашите 135 сдружения из цялата страна, които се грижат за инфраструктурата “ - споделя Венев пред Радио България.

Според него публикуван в последно време е така наречен „ лъчев вид “ на туризъм. Хората отсядат в малко обитаемо място и вършат еднодневни преходи до близки планински обекти. Широка известност получават и комбинираните направления. Примерно туристите се качват на теснолинейката и стигат до най-високата гара на Балканите в родопското село Аврамово, откъдето не престават към този момент пеш по маршрут, който ги води до връх Велийца и село Орцево. Там нощуват, след което стигат до красивия град Якоруда и се прибират назад с теснолинейката.

„ Често чужденците идват доста добре готови. Дори повече от нашите туристи. Те са осведомени в детайли какво ги чака в България, като настаняване, преходи, маркировки и така нататък, само че се обаждат при нас, в БТС, за всеки случай. Интересът е главно за Рила и Пирин и малко по-малко за Стара планина. Даже бих споделил, че по високата планина е по-вероятно да срещнеш чужденци, в сравнение с българи “, заключава Венцислав Венев.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР