Лятото е сезон на горски пожари в Южна Европа, но

...
Лятото е сезон на горски пожари в Южна Европа, но
Коментари Харесай

Сушата и високите температурите създават предпоставки за пожари в Скандинавието

Лятото е сезон на горски пожари в Южна Европа, само че тази година северната част на континента също е изложена на риск, като предизвестията за горски пожари са в действие в скандинавските и балтийските страни. Това оповестява Асошиейтед прес.

Липсата на дъжд и повишаващите се температури доведоха до рисково сухи условия в района. Създадоха се опасения за повтаряне на лятото на 2018 година, когато огромни горски пожари обгърнаха Швеция по-специално. Малки горски пожари към този момент горят в Норвегия, Швеция, Дания и Финландия. Експертите се тормозят, че ситуацията може да стане доста по-лошо, в случай че през идващите седмици няма обилни превалявания.

За разлика от слънчевите средиземноморски страни, които би трябвало да се оправят с горски пожари всяко лято, явлението е необичайност в страните от Северна Европа, където летата нормално са хладни и влажни.

Тези страни са относително нови за проблемите със сушата, уточни Никлас Херд, началник на хидрологичните прогнози в шведската метеорологична организация (SMHI). Обикновено имаме остатък от вода тук в Северна Европа и Скандинавия. Така че няма това историческо познание за това по какъв начин да се оправяме със обстановки на суша, които бихте могли да намерите в страни по на юг в Европа, разясни той.

В южните елементи на Швеция е паднало напълно малко количество дъжд през май и нито капка през юни, оставяйки почвата извънредно суха . Шведската метеорологична организация предизвестява, че рискът от горски пожари в този момент е извънредно висок.
 Екстремните жеги в Европа се трансформират в новото обикновено
Екстремните жеги в Европа се трансформират в новото обикновено

Старият континент ще се сблъска с по-сериозни горещи талази това лято, както и със суши, наводнения и горски пожари

Сходно е и обстановката във Финландия. Финландският метеорологичен институт тази предизвести за изсъхнал терен и висок риск от горски пожари в по-голямата част от страната, изключително в югозападна Финландия и островите Аланд в Балтийско море. Както Швеция, по този начин и Финландия са покрити най-вече с гори.

Подобни предизвестия има в Норвегия, Дания и балтийските страни. Лагерните огньове са неразрешени в огромна част от района. До момента са докладвани единствено дребни горски пожари в Швеция, Дания и Норвегия, само че управляващите предизвестяват, че обстановката може да ескалира.

Според специалисти сушата може да е обвързвана с прехода на климатичните условия в Тихия океан, което трансформира метеорологичните модели в целия свят и постоянно води до сухи лета в Северна Европа.

Междувременно температурите се покачват в района и се чака да доближат 30 градуса по Целзий през идващите дни във Финландия. Това е необичайност за страна, ситуирана над Арктическия кръг.

В международен мащаб месец май беше вторият най-топъл в историята , съгласно службата за изменение на климата " Коперник " на Европейската комисия, като температурите в Канада и северната част на Съединените щати бяха изключително високи. В Европа май беше по-сух от междинното.

Тази пролет беше и втората най-суха в историята на страната. Това сътвори условия за експлоадиране на горски пожари при започване на тази година и нуждата от ограничавания на водата за селското стопанство, индустрията и пълненето на частни плувни басейни в най-тежко засегнатите региони.

В континентална Франция водните запаси към момента усещат последствията от сушата предишното лято , като две трети от националните водни маси са под естествените равнища. Локализирани горски пожари избухнаха в елементи на Франция, в това число райони като Лотарингия и Вогези, където рисковите горещини и горските пожари са необичайност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР