Лятото е много хубав сезон, но прекалено дългото излагане на

...
Лятото е много хубав сезон, но прекалено дългото излагане на
Коментари Харесай

Как да се пазим от жаркото слънце през лятото?

Лятото е доста прекрасен сезон, само че прекомерно дългото излагане на слънце е нездравословно за кожата и може да предизвика появяването на злокачествени формирания, изяснява доктор Камен Кожухаров - шеф на Комплексния онкологичен център в Русе, в който се лекуват пациенти и от областите Разград и Силистра.

Кожухаров поучава по какъв начин да се защитим от нездравословната ултравиолетова радиация. Най-важно е хората да не позволяват изгаряне на кожата от слънчевите лъчи. " Достатъчно е, да вземем за пример, като отидем на плаж, да сме съблечени не повече от час, след което да облечем лека дреха. Дори и да е полупрозрачна, тя е задоволителна да ни отбрани от ултравиолетовата радиация ", разяснява Кожухаров.

По думите на експерта е значимо потреблението на слънцезащитни артикули. Тъй като има разнообразни търговски марки, елементарно можем да проверим коя от тях може да ни отбрани, споделя Кожухаров.

Той изяснява, че със закупения крем, лосион или спрей намазваме дребен сектор отвътре на ръката. Там кожата е по-нежна. Излагаме за половин час ръката си на слънце и в случай че предпазеното място не е зачервено, за разлика от сектора, който не е третиран, значи, че продуктът е подобаващ за нас.

По думите му здравословен загар се хваща за седмица, като не е нужно да се разхождаме незащитени под слънчевите лъчи през цялото лято.

Д-р Кожухаров добави, че хората, които вървят на планина, би трябвало да внимават с прекомерното излагане на слънце, тъй като ултравиолетовата радиация там е по-висока. Според експерта за набирането на витамин Д в човешкия организъм е належащо да сме изложени на слънчева светлина за напълно малко - към половин час дневно.

Д-р Кожухаров съобщи, че не би трябвало да се върви прекомерно дълго и на солариум, макар че процесът на излагане на ултравиолетови лъчи там се управлява от експерти. Той разяснява, че други рискови фактори са светлият загар на кожата, множеството лунички и бенки, имуносупресивни болести, тютюнопушене, човешки папиломен вирус-HPV.

Управителят на лечебното заведение изясни, че през последните години се следи наклонност към повишение, въпреки и с малко, на броя на пациентите със злокачествени новообразувания на кожата - кожен карцином и малигнен меланом.

" Това не би трябвало да плаши хората. Профилактичните прегледи са наложителни най-малко един път в годината. Хората би трябвало да знаят също, че в случай че имат хронична рана по кожата, да не се самолекуват, а да потърсят мнението на кожен лекар. Съветваме ги да следят бенките си и в случай че имат подозрения, че някоя от тях се трансформира, да посетят профилираните дерматологични кабинети ", сподели доктор Кожухаров.

Статистиката демонстрира, че през 2016 година броят на пациентите със злокачествено новообразувание на кожата е бил 201 за област Русе, през 2017 година - 207, а през 2018 година към този момент е 230.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР