„Лято в Капана“ кани пловдивчани и гости на града на

...
„Лято в Капана“ кани пловдивчани и гости на града на
Коментари Харесай

Поредица културни събития „Лято в Капана“ ще зарадват посетителите на най-пъстрия и атрактивен арт квартал на Пловдив

„ Лято в Капана “ кани пловдивчани и посетители на града на няколко любопитни събития с вход свободен. Организатор е „ Библиотека за хрумвания и събития “, които стартираха сходна поредност и през предишното лято. Инициативата се реализира с финансовата поддръжка на Община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2020 година. Мястото е улица „ Абаджийска “, наоколо до Whisky bar Sandak СандъкЪ. Ето и анонс за първите прояви:

2 юли, начало 21 часа - Акустичен блус под звездите с присъединяване на Румен Куртев.

Румен Куртев е известен рок музикант с голям брой клубни участия, дружно със своята група и е добре прочут на меломаните. Другото му амплоа, с което е известен е фотографията. Румен е измежду водещите имена на пловдивската школа фотографи и постоянно радва публиката с атрактивни фрагменти от паметни културни събития в града под тепетата.

3 юли, начало 20 часа, Арменски танци и усети

Тази петък вечер ще бъде отдаден на обичайна музика, танци и усети от Армения.

Два самодейни арменски танцови състава ще зарадват публиката с осъществяванията си. Това са младежкият Йеразанк (Мечта), учреден преди 8 години от Парекордзаган, Пловдив и танцов състав на дамите - Нърени (Нарово Дърво), образуван през 2016 година от Парекордзаган, Пловдив. Талантливите реализатори са си сложили задачата да запазят и да продължат да популяризират полезностите на богатото културно арменско завещание под най- красивата му форма, а именно- посредством танцовото изкуство.

7 юли, 20 часа, Актриси четат български хумористични класики в „ Капана “

Вторник вечер (7 юли) е отдаден на българската литература, поднесена ни с доза горделивост и комизъм. Пловдивските актриси Джована Галиарди и Паулина Гегова ще показват селекция от едни от най-забавните типичен произведения на български създатели, трансформирали се в пример за родната просвета.

Литературното четене ще е разграничено на две елементи. Първата е отдадена на великия сатирик Чудомир. Неговите разкази са разцвет в хумористичния род. Похватите, с които ловко борави, пресъздават българина от предишното по метод, който провокира както усмивка, по този начин и подбив у читателя. Той демонстрира битовия човек и обстановките, в които попада, с всичките му навици, недостатъци, само че и очаквания. С единия крайник стъпил в родното, с другия нагазил в илюзорната фантазия за Запада.

Втората част от четенето ще акцентира на други митове в българската литература, като Йордан Радичков, Елин Пелин и Станислав Стратиев. Те не по-зле обрисуват живота в България през другите политически, фешън и обществени течения. От тематиката за любовта на село до нощните прекарвания по столичните улици. Всичко това и повече ще може да чуете на 7 юли.

Джована Галиарди е приключила Актьорско майсторство за трагичен спектакъл в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски “ през 2014 година. Участвала е с епизодични функции в разнообразни български сериали, снимала е реклами, била е водеща на събития, а понастоящем е част от трупата на Родопски трагичен спектакъл „ Николай Хайтов “.

Паулина Гегова е приключила в същия курс. Веднага по-късно влиза в Музикално-драматичен спектакъл „ Константин Кисимов “ – Велико Търново, където прекарва два сезона. Към днешна дата е публицист и редактор, част от медийния живот на Пловдив, уредник на събития и актриса.

Събитието ще се състои пред бар „ СандъкЪ “ на ул. „ Абаджийска “ в квартала на креативните промишлености „ Капана “, от 20:00 часа. Вход свободен! Дрескод: Добро въодушевление!

8 юли, 20 часа, Първи от поредицата от пет концерта на младите гении от Арт Войс Център.

Сдружение „ Арт Войс Център “ е основано през 2014 година Основната му цел е да образова млади гении по рок, поп и джаз пеене. Негов създател и основен вокален възпитател е Румяна Иванова. За три години Центърът се трансформира в най-хубавата музикална школа в Пловдив и измежду първите в страната. Признанията за упоритата работа на Румяна и децата не закъсняват. Множеството награди и оценки, които джаз дарованията печелят на десетки национални и интернационалните състезания, са мотив както за горделивост, по този начин и тласък за нови музикални провокации.

9 юли, 20 часа, Моно театър "Забравени отъ небето ".

Mоноспектакълъ на Свѣтозаръ Кнезовски-Заро по едноименната книга на Екатерина Томова.

Режисьоръ: Kristiana Boiadjieva Кристиана Бояджиева

Косултанти: Прфъ. Юлия Огнянова и Доцъ. Д-ръ. Катерина Илкова

Сценография: Весела Вълчинова-Тошкова

Звукова срѣда: Бистра Дилянофъ

Адаптация на текста: Кристиана Бояджиева и Светозар Кнезовски

"Забравени отъ небето " е спектакълъ близъкъ като усѣщане до литургия въ дребна черквица нѣкѫде изъ майчината прегръдка на Родопа планина. Сблъсъкъ на поколѣния въ лицето на отчаянъ софийски наркоманъ и мѫдростьта на родопскитѣ столѣтници. Разказваческиять характеръ на представлѣнието дава шансъ на публиката да наблюдава историята на Никола, който въ буйния си пубертетъ намира наркотицитѣ за единственъ изходъ въ обърканата му душа. Следъ близка среща съ смъртьта на най-хубавия му приятѣлъ, Никола потегля на непредвиденъ автостопъ далечъ отъ града. Случайностьта или неслучайностьта го води въ затънтено родопско село кѫдето живеятъ едвам нѣколко човѣка. Селото на столѣтницитѣ всмуква нашия воин и му подарява втори животъ изтъканъ отъ мистичност, добрина, почитание къмъ традициитѣ и любовь къмъ живота. Това е мѣстото въ което той избира да живѣе, да се влюби, да сътвори семейство и да посрѣщне радостьта на свободния отъ зависимости животъ. Това е мѣстото кѫдето героятъ ни кани да се разходимъ и да го посетимъ като при старъ приятѣлъ. " Забравени отъ небето " е интимно-изповѣдаленъ спектакълъ за неразривната връзка сред небето и земята, която безспорно е човѣка.

Тази режисура се играе с респект към паметта за неповторимата актриса ЗЛАТИНА ТОДЕВА и с реверанс пред паметта на именития режисьор проф. ЮЛИЯ ОГНЯНОВА.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР