Лято e разгара си и горещото време изисква да променим

...
Лято e разгара си и горещото време изисква да променим
Коментари Харесай

Как да си съставим правилен хранителен режим

Лято e разгара си и горещото време изисква да променим доста навиците си на живот и хранене, предизвестяват експертите от Регионалната здравна ревизия Пловдив.

Под действието на слънчевите лъчи кожата потъмнява и в нея се образува витамин D. Засилва се активността на жлезите с вътрешна секреция, образуването на ферменти и кръвообращението. Когато мускулната и сърдечната активност се усилват, на организма са нужни повече калиеви соли, витамин С, витамини от групата В, желязо, мед и манган.

Начален миг при построяването на всеки хранителен режим е определянето на дневната калорийна нужда. Тя зависи от възрастта, телесното тегло и трудовата интензивност на човек. При хора с наднормено телесно тегло калорийният банкет се понижава, а при децата се преценява с нормите, открити за другите възрастови групи.

За да не страдаме, когато е горещо, би трябвало да знаем разпоредбите:

Киселите млечни храни (кисело мляко, айрян, таратор) по време на горещините са с преимущество, защото с помощта на млечната киселина и минералните соли имат освежаващо деяние. Техните белтъчини и мазнини се употребяват по-добре от организма, забавят гниещите процеси в червата и предотвратяват стомашно-чревните разстройства.

Количеството на мазнините се понижава, като се избират растителните. Те съдържат ненаситени мастни киселини, които имат витаминоподобно деяние и пазят кожата от надълбоко навлизане на слънчевото излъчване.

Въглехидратите би трябвало да бъдат в рамките на нормата. Препоръчват се повече зеленчуци и плодове, а по-малко тестени храни, захар и техните производни.

Много значимо е тези хранителни съставки да се разпределят вярно денем.

1. Сутрешната закуска може да стартира с плодов сок по-късно - мляко, сирене (кашкавал), мед.

2. Обядът не би трябвало да е изобилен. За предпочитане са студени супи, таратор или салати. Основното ядене да не е тлъсто, алените меса се изключват, а за десерт да се вземат плодове, нектари, сокове.

3. Добре е вечерята да се състои от риба, мляко, млечни произведения, доста зеленчукови салати и несъмнено, плодове.

4. Приемайте всекидневно доста вода и течности!

5. Пиенето на алкохолни питиета да се понижи фрапантно!
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР