Лято е. Някои от нас са на море или планина,

...
Лято е. Някои от нас са на море или планина,
Коментари Харесай

Експерт съветва как трябва да седим правилно в офиса и как да подберем най-подходящия за нас стол

Лято е. Някои от нас са на море или планина, а другите се приготвят за идната отпуска.

Рано или късно обаче всички ще би трябвало да се върнем към работните си отговорности. Както е известно, огромен % от хората работят в седнало състояние, в продължение на осем часа. Интересен факт е, че съгласно статистики всеки втори българин има проблеми с кръста, а това е резултат най-вече от нехайство във връзка с занемаряване на факторите, които предизвикат разнообразни здравословни проблеми в един общоприет работен ден. Науката, която учи индивида и неговия труд, като изследва техническите аспекти на връзката сред служащите, работната среда и взаимоотношението сред тях, се назовава ергономия. Думата идва от гръцкото фразеология "ергономус ". Познанията по ергономия са извънредно значими, въпреки и малко хора да го осъзнават. По тази причина екипът на Novini.bg се свърза с специалистът по ергономия Радостин Кирилов, който даде скъпи препоръки за това по какъв начин можем да подобрим изискванията на работното си място.

"Оборудването, което се употребява в офиса, би трябвало да бъде вярно направено и по този метод ще бъде гарантиран дългия ви работен ден. Столът е главното средство за работа в офиса, което употребяваме дълго време. Столът е доста значим, с цел да може да ви обезпечи вярната поза на работа и верните форми на тялото. Столът не единствения продукт, който ви заобикаля в работната среда. Ергономичната работна среда е приспособима към вашите потребности. Не вие се приспособявате към нея, а тя би трябвало да се приспособи към вашите. Нуждите най-често са свързани с придвижване, само че също по този начин и с четене, и с писане. За това би трябвало да се съблюдава осветеността на помещението. Много е значимо масата и монитора, на които работите, да могат да се приспособяват към вашите потребности и позите, които желаете да заемете. Мотивацията на служителя идва и от съчетанието на цветове в работната среда ", изясни Радостин Кирилов.

"Хората сме доста разнообразни. Същото важи за дизайнерите и производителите на столовете. Те имат разнообразни визии за ергономията. Със сигурност няма един продукт, който да е повсеместен и комфортен за всички хора. Човек би трябвало да подбере това, което е най-удобно и работи за него. Човек би трябвало да тества. На първо място би трябвало да се съблюдава, че височината на контролирана на стола е базово нещо. Важно е дълбочината на седалката да е такава, че да разреши най-малко 3-4 пръста разстояние от вътрешната част на коляното до седалката, с цел да можем да движим долните си крака до момента в който седим. Един от главните проблеми е обвързван тъкмо с долните крака. В мозъка се получават сигнали за отмалялост, когато се наруши кръвообръщението в тях. Височината на подлакътниците също е доста значима. Тя би трябвало да се контролира по този начин, че когато сложите лактите си върху тях, да не усещате напрежение в раменете и врата, тъй като най-честите проблеми са свързани тъкмо с врата. Опората за глава също би трябвало да бъде инсталирана и сложена по подобен метод, че да може човек да си отпусне главата. Облегалката на всеки един стол би трябвало да има вярна форма на гърба. Това е извънредно значимо за гръбнака. Гръбнакът има S-образна форма. Има извивка в кръста. Проблемите с кръста са измежду най-често срещаните при дълго седене. Облегалката би трябвало да следва линията на кръста и S-образната форма. По този метод прешлените няма да се извиват ", разкри специалистът.

"Важно е, когато седите, да избягвате статичността. Трябва да променяте позата си постоянно. Трябва да ставате на всеки 40-50 минути и да се раздвижвате. Облегалката е хубаво да може да се движив в надолнище обратно, тъй като при седене тялото и мускултурата ви се отпускат, а в случай че стола ви може да седи единствено прав, цялата ви тежест пада върху торса без мускилите да вземат участие. Това значи, че безусловно костната ви система поема тежеста на тялото и това предизвиква проблемите. Друго значимо нещо е запарването на тялото по време на работа. Има материи, които наподобяват много ефирно, само че са доста здрави и защищават от запарване, като основават комфорт за седалището ", сподели още Кирилов.

"Отново ще повторя, че е значимо да избегнем статичността. Най-вече това важи за долните крака. Някои столове имат балансиращ механизъм. Балансът се реализира посредством придвижването на краката. Когато изправите краката си напред, получавате доста добър контакт с работната повърхнина без краката ви да страдат. Получавате страхотна поза за работа, всички зони на тялото ви са обезпечени. Някои столове имат твърди възглавнички, само че това също е направено за и тя е след 30-40 минути да станете и да се раздвижите. Препоръчително е да се употребява и височинно регулируема работна маса. Трябва да се седи по-високо от общоприетата височина, която е сред 70 и 74 см. Столът би трябвало да е надъхан на 80 см и по този начин ще се чувствате все едно летите в облаците. Важно е мониторът да е на уместно разстояние от вас и да може да се настройва към моментната ви работна поза ", посъветва специалистът.

Какви ергономични препоръки даде още Радостин Кирилов, както и демонстрации на последните дизайнерски и инженерни решения при столовете може да видите в прикаченото видео.

По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР