Лято е. Някои от нас са на море или планина,

Лято е. Някои от нас са на море или планина, ...

Експерт съветва как трябва да седим правилно в офиса и как да подберем най-подходящия за нас стол.


Лято е. Някои от нас са на море или планина, а другите се подготвят за предстоящата отпуска.

Рано или късно обаче всички ще трябва да се върнем към работните си задължения. Както е известно, голям процент от хората работят в седнало положение, в продължение на осем часа. Интересен факт е, че според статистики всеки втори българин има проблеми с кръста, а това е резултат предимно от невнимание по отношение на пренебрегване на факторите, които провокират различни здравословни проблеми в един стандартен работен ден. Науката, която изучава човека и неговия труд, като изследва техническите аспекти на връзката между работниците, работната среда и взаимоотношението между тях, се нарича ергономия. Думата идва от гръцкото словосъчетание "ергономус". Познанията по ергономия са изключително важни, макар и малко хора да го осъзнават. По тази причина екипът на Novini.bg се свърза с експертът по ергономия Радостин Кирилов, който даде ценни съвети за това как можем да подобрим условията на работното си място.

"Оборудването, което се използва в офиса, трябва да бъде правилно изработено и по този начин ще бъде обезпечен дългия ви работен ден. Столът е основното средство за работа в офиса, което ползваме дълго време. Столът е много важен, за да може да ви обезпечи правилната поза на работа и правилните форми на тялото. Столът не единствения артикул, който ви заобикаля в работната среда. Ергономичната работна среда е приспособима към вашите нужди. Не вие се приспособявате към нея, а тя трябва да се приспособи към вашите. Нуждите най-често са свързани с движение, но също така и с четене, и с писане. За това трябва да се съблюдава осветеността на помещението. Много е важно масата и монитора, на които работите, да могат да се адаптират към вашите нужди и позите, които искате да заемете. Мотивацията на служителя идва и от съчетанието на цветове в работната среда", обясни Радостин Кирилов.

"Хората сме много различни. Същото важи за дизайнерите и производителите на столовете. Те имат различни виждания за ергономията. Със сигурност няма един артикул, който да е универсален и удобен за всички хора. Човек трябва да подбере това, което е най-удобно и работи за него. Човек трябва да тества. На първо място трябва да се съблюдава, че височината на регулирана на стола е базово нещо. Важно е дълбочината на седалката да е такава, че да позволи поне 3-4 пръста отстояние от вътрешната част на коляното до седалката, за да можем да движим долните си крайници докато седим. Един от основните проблеми е свързан точно с долните крайници. В мозъка се получават сигнали за умора, когато се наруши кръвообръщението в тях. Височината на подлакътниците също е много важна. Тя трябва да се регулира така, че когато сложите лактите си върху тях, да не усещате напрежение в раменете и врата, защото най-честите проблеми са свързани точно с врата. Опората за глава също трябва да бъде монтирана и поставена по такъв начин, че да може човек да си отпусне главата. Облегалката на всеки един стол трябва да има правилна форма на гърба. Това е изключително важно за гръбнака. Гръбнакът има S-образна форма. Има извивка в кръста. Проблемите с кръста са сред най-често срещаните при дълго седене. Облегалката трябва да следва линията на кръста и S-образната форма. По този начин прешлените няма да се извиват", разкри експертът.

"Важно е, когато седите, да избягвате статичността. Трябва да променяте позата си често. Трябва да ставате на всеки 40-50 минути и да се раздвижвате. Облегалката е хубаво да може да се движив в наклон назад, защото при седене тялото и мускултурата ви се отпускат, а ако стола ви може да седи само прав, цялата ви тежест пада върху торса без мускилите да участват. Това означава, че буквално костната ви система поема тежеста на тялото и това причинява проблемите. Друго важно нещо е запарването на тялото по време на работа. Има материи, които изглеждат доста ефирно, но са много здрави и предпазват от запарване, като създават комфорт за седалището", каза още Кирилов.

"Отново ще повторя, че е важно да избегнем статичността. Най-вече това важи за долните крайници. Някои столове притежават балансиращ механизъм. Балансът се постига чрез движението на краката. Когато изправите краката си напред, получавате много добър контакт с работната повърхност без краката ви да страдат. Получавате страхотна поза за работа, всички зони на тялото ви са обезпечени. Някои столове имат твърди възглавнички, но това също е направено с цел и тя е след 30-40 минути да станете и да се раздвижите. Препоръчително е да се използва и височинно регулируема работна маса. Трябва да се седи по-високо от стандартната височина, която е между 70 и 74 см. Столът трябва да е настроен на 80 см и така ще се чувствате все едно летите в облаците. Важно е мониторът да е на подходящо разстояние от вас и да може да се настройва към моментната ви работна поза", посъветва експертът. 

Какви ергономични съвети даде още Радостин Кирилов, както и демонстрации на последните дизайнерски и инженерни решения при столовете може да видите в прикаченото видео.

По материала работиха Галя Георгиева и Филип Епитропов

 

 

Източник: novini.bg