Лято е, а душата ни копнее за приключения. Ако и

...
Лято е, а душата ни копнее за приключения. Ако и
Коментари Харесай

По пътеките на тетевенския край: идея за пречистваща разходка сред природата

Лято е, а душата ни копнее за завършения. Ако и вие като нас сте жадни за нови хоризонти и освежаваща среща с природата, този текст е тъкмо за вас.

Николай Василковски ни разхожда по пътеките на тетевенския край в рубриката "Дотам и назад " за предаването "Събуди се " по NOVA.

 тетевен хрумвания пътешестване iStock

Петрахиля, Острич, Трескавец и Червен. Четирите исполина, обкръжили китния балкански град Тетевен. Намерете на картатат село Бабинци, защото потегляме към връх Острич. В селото ще се ориентирате по постройката на учебното заведение, от където дребна дървена врата отваря пътя към тучните ливади в подножието на конусовидното нагорнище.

На върха е ситуиран параклис, който се вижда от километри. До него води прохладна пътека, прорязваща гъстата широколистна гора. На няколко места по пътеката се откриват прозорци с гледки към селото. Пътеката е стръмна, само че обезопасена с парапети. Търпеливо и настойчиво вървим нагоре, галени от шарената сянка. Само половин час вървене и към този момент сме на връх Острич, а под нас е цялостен Тетевен.

Площта на билото е едвам 30 квадратни метра. Тук гордо се извисява параклисът “Покров Богородичен” . Граден е от локални хора, изнесли на ръцете си строителните материали.Митове и митове се носят за това неземно красиво място. И множеството са свързани с вулкановидната форма на възвишението. Хората описват по какъв начин в предишното бабите са носили камъни от река Вит чак тук, на 1069 метра надморска височина, с цел да запушат вулкана.

 тетевен хрумвания пътешестване iStock

От плoщадката на параклиса виждаме идната цел - “Опасният зъб” . Маршрутът потегля от града по стръмна зелена пътека. Подготвяме се за нанагорнище с обща денивелация към 500 метра. Докато върим по сипея към нас се редят живописни планински масиви. Пътеката потъва в дебрите на вековна букова гора.

Малко преди подслон “Опасният зъб” е най-голямото предизвикателство - най-опасният сектор по маршрута. Скалите са стръмни. Има въже, за което може да се държим. На 910 метра надморско ниво се намира заслонът “Опасният зъб”. Панорманата панорама е неповторима. Виждаме в ниското колите като мравки. Долината на река Вит. Цялата е в краката ни, а към нея са впечатляващите ридове на Тетевенската и Васильовската планина.

 тетевен хрумвания пътешестване iStock

Отново там в ниското наложително би трябвало да минем “ Под пръските на водопада”. Така се назовава екопътеката, до която има авто път от центъра на Тетевен. Сравнително еднакъв маршрут, без внезапни изкачвания и слизания, който върви от двете страни на река Козница.

В летните жеги тук, по речните камъни, около старите букови дървета е сенчесто, зелено и ветровито. П ътеката е къса - към 600 метра, само че пък финалът е незабравим - необикновено красивият водопад “Скока”. Кристалните води на реката падат от височина 15 метра. Издълбали са скалите в чудни форми.

Водопадът е едно от многото места, събрали неподправената хубост на Тетевенския Балкан, които ще ни накарат да се върнем тук някой ден.
9 обичани дестинации в България 9 фотоси  9 обичани дестинации в България  9 обичани дестинации в България  9 обичани дестинации в България  9 обичани дестинации в България
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР