Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи

...
Лятното часово време е система, въведена за спестяване на разходи
Коментари Харесай

Ето кога ще преминем към лятно часово време

Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване посредством увеличение на потреблението на дневна светлина. При нея публично прилаганото време се измества нормално с 1 час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните, летните и ранните есенни месеци /септември и октомври/. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение. Лятното часово време е най-често употребявано в регионите с сдържан климат, заради забележителните промени в съотношението светла/тъмна част на денонощието, според от сезона на годината.

И макар че при започване на 2018 година в Европейския парламент се водят диспути по анулация сезонната промяна на часовото време на територията на целия Европейски съюз, като се разискват икономическите изгоди, само че и вредите за здравето от промяната на времето, то все още продължаваме да отместваме стрелките на часовника.
В края на този месец следва да преминем към лятно часово време. Ще преместим стрелките с един час напред през последната неделя на месец март, а точно – 31 март.
Често се твърди, че първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин със свое писмо до редактор на вестник „ Парижки вестник “ през 1784 година Това предложение обаче било по-скоро с комичен колорит и в действителност предложило парижани да стават и да си лягат по-рано.
За пръв път съществено е препоръчано от Уилям Уилет в „ Пилеене на дневна светлина “, оповестено през 1907 година Той не съумява да убеди английския парламент да го одобри, макар съществуването на доста лоби.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР