Лятно време, тъй като е сезонът на почивките и тъй

...
Лятно време, тъй като е сезонът на почивките и тъй
Коментари Харесай

Ето за какво трябва да внимаваме през лятото, за да сме здрави

Лятно време, защото е сезонът на почивките и защото се усилват запознанствата и половите контакти, би трябвало да се употребяват защитни средства. Това съобщи в изявление за Агенция „ Фокус “ шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. доктор Тодор Кантарджиев.

„ Трябва да се има поради, че полово излъчените заболявания са главната причина за неплодородие в българските фамилии. Ако не се лекуват и диагностицират вярно, гонореята, хламидиалната зараза и микоплазмената зараза, могат да хронифицират “, изясни проф. Кантарджиев. По думите му също по този начин от време на време протичат безсимптомно, което след месеци и години води до неплодородие и при мъжа, и при дамата.

„ През летния интервал доминират присъщи за сезона инфекции. Първата група са инфекции, свързани със стомашно-чревни разстройства, с диарии. Обикновено тези инфекции съпътстват топлото време и се предизвикват от бактерии. Това преди всичко са ентероколитите, които се причинявани от салмонели. Можем да кажем, че за този сезон през последната седмица в България са регистрирани към 580 случая на гастроентероколит “, добави той.

Проф. Кантарджиев разясни, че съпоставено с броя през предходната година за същата седмица, за огромна част от тези ентероколити не са изяснени аргументите. По думите му най-често това са салмонелите – причинителите на дизентерия. Според него това е обвързвано с ястие на недобре термично обработено месо.

„ Тези инфекции се популяризират посредством храната или посредством мръсните ръце. Затова се назовават още „ инфекции на мръсните ръце “, добави той.

„ Втората група болести, които също се предават по сходен метод, само че минават с повишение на температурата, с болки по гърлото и мускулите, това са породените от ентеровируси инфекции, които също за болест на мръсните ръце. Най-важната профилактика е миенето на ръце преди хранене, след използването на тоалетна и използването на антибактериални кърпички с дезинфектант, не със алкохол. Това е доста значимо изключително за майките да го знаят, тъй като когато през лятото са с децата на отмора и на плажа употребяват храна, постоянно би трябвало авансово ръцете им да са чисти “, предложи проф. Кантарджиев.

Той изясни, че симптоматиката е друга и в случай че са инфекции, свързани с храносмилателния тракт, това е диария. „ Тя се предизвиква през лятото основно от бактерии. Това е диарията, салмонелата, йерсиниоза. Ако единствено се покачва температурата за 24-48 часа и има общо неразположение и гърлобол, това най-вероятно е ентеровирусна зараза, която може да има разнообразни прояви. Да речем при деца и по-рядко възрастни може да се появи обрив по дланите и ходилата. Може да се прояви и интеркостална невралгия и доста рядко засягане на централната нервна система. Слава Богу в този сезон нямаме рисковите ентеровируси, които предизвикват трайни увреждания на нервната система “, разяснява още проф. Тодор Кантарджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР