Лятно издание на Plovdiv Jazz Fest се провежда за първа

...
Лятно издание на Plovdiv Jazz Fest се провежда за първа
Коментари Харесай

Plovdiv Jazz Summer продължава в село Марково

Лятно издание на Plovdiv Jazz Fest се организира за първа година, както ДУМА писа. В началото на август в Пловдив бе неговата първа част. Plovdiv Jazz Summer продължава в края на тази седмица - в село Марково, наоколо до Пловдив. Между 26 и 28 август ни чакат два камерни култивиран концерта на Димитър Льолев квартет и Даниела Белчева, както и огромен безвъзмезден концерт в центъра на селото на Теодосий Спасов джаз квинтет, научи ДУМА от Демна Димитрова.
Димитър Льолев
Началото ще сложи на 26 август от 20 ч. концертът на Димитър Льолев (саксофон), Антони Дончев (пиано), Борислав Петров (ударни) и Борис Таслев (контрабас). Съвсем тематично в камерна и градинска атмосфера на ул. " Панорамна " 60 (във вилната зона на с. Марково) те ще показват авторския албум на саксофониста Димитър Льолев - " Родополоджи " (2014). Той разказва музиката в албума като симбиоза на взаимното навлизане сред родопския фолклор и джаза.
Освен саксофонист, ДИМИТЪР ЛЬОЛЕВ е композитор и аранжор. Роден е в Пловдив, където приключва Музикалното учебно заведение и Музикалната академия. През 2002 година продължава образованието си в Консерваторията " Prins Claus " в Грьонинген, Нидерландия. Там учи в програмата " New York Comesto Groningen ". Димитър Льолев има четири авторски албума, последният - " Some Story ", бе записан по време на пандемията през 2020 г. 
На идващия ден (27 август) в центъра на с. Марково на открита сцена пред НЧ " Алеко Константинов - 1907 " ще прозвучи музиката на Теодосий Спасов джаз квинтет. В него вземат участие някои от най-хубавите пловдивски джаз музиканти от новото потомство - Мирослав Турийски (клавишни), Александър Леков (бас), Начо Господинов (ударни), Ангел Демирев (китара). Концертът ще стартира в 20 ч. и входът ще бъде свободен. 
ТЕОДОСИЙ СПАСОВ е международно приет виртуоз на кавала. Той първи стартира да свири джаз на дудук, а смесването на национална музика с детайли от джаз и класика e в основата на съвсем всичките му авторски пиеси. Теодосий Спасов е изключително известен със своите истински хрумвания, за които събира музиканти от разнообразни жанрове. Има издадени над 40 албума със солови осъществявания и с разнообразни музикални сформира. Той развива собствен личен жанр на свирене. Работи с фолклорни, джазови и типичен оркестри, с известни български и задгранични музиканти. През 1995 година списание " Нюзуик " го подрежда сред най-талантливите музиканти от Източна Европа. Теодосий Спасов е притежател на доста оценки и награди, измежду които е и почетното звание " Доктор хонорис идея " на АМТИИ в Пловдив (2014), а през  2015 година става " Артист на ЮНЕСКО за мир ".
Даниела Белчева, Снимки Plovdiv Jazz Summer
Последният концерт от програмата на Plovdiv Jazz Summer ще бъде още веднъж в камерната градинска атмосфера на ул. " Панорамна " 60. Там ще чуем втория албум на ДАНИЕЛА БЕЛЧЕВА - " Silver Button ", дружно с Милен Кукошаров (пиано), Димитър Семов (барабани) и Михаил Иванов (контрабас). Това е вторият албум на варненската певица, който е предизвикан от взаимната й работа с тримата джаз музиканти. Всички песни в новата им продукция са по текст, музика и в осъществяване на Даниела Белчева. В по-голямата си част аранжиментите са дело на Димитър Семов и всеки от останалите музиканти способства с хрумвания и метода си на музициране. Текстовете в албума имат присъщ поетичен почерк и отразяват биографията на своята създателка, живяла години в Северна Европа, откъдето може да се каже, че е попила минималистичния щрих в музиката си. 
Plovdiv Jazz Fest и Plovdiv Jazz Summer са проведени от " Blue M ", организират се с поддръжката на община Пловдив и са част от Културния календар за 2022 година Събитията в с. Марково се реализират в партньорство с кметство Марково. Билетите за камерните култивиран концерти сe продават в мрежата на Eventim, местата за тях са доста лимитирани. style= " margin: 1rem; background-image: initial; background-position: initial; background-size: initial; background-repeat: initial; background-attachment: initial; background-origin: initial; background-clip: initial; " >  

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР