Лятната вълна на COVID-19 е вече у нас, а при

...
Лятната вълна на COVID-19 е вече у нас, а при
Коментари Харесай

Свободията свърши и връщаме маските! Нова вълна на COVID-19 удари България. Дръжте се

Лятната вълна на COVID-19 е към този момент у нас, а при над 1000 новозаразени дневно би трябвало всички да са с нараснало внимание. Това написа математикът проф. Николай Витанов в разбора си във Facebook. По думите му към този момент няма причина за безспокойство, само че имунизацията е на доста ниско равнище, а Коронавирус ограничения няма. Сценарият „ Синьо лято “ се чака да е постоянен до равнище на 14-дневната заболеваемост 150 на 100 000 инфектирани. В момента тяе 62.18 на 100 000. Очакванията са сюжетът да няма проблеми със стабилността до 15 юли, предвижда математикът. “На всички към този момент е ясно, че си докарахме лятната вълница. Очаквано беше – чаках, че в Гърция ще изтърват Омикрона. Но те доста го изтърваха. Ама доста – през вчерашния ден имат 16 000 случая. И това ще се трансферира и при нас ”, написа още той. И изброява и други страни, в които обстановката с пандемията е влошена - във Франция – към 120 000 нови случая, Германия – 130 000 случая, Италия – 90 000 случая. “В Европа модифицираният Омикрон си бушува. Ето отсам можете да си внесете нещо. Внимавайте ”, поучава проф. Витанов. Около 15 юли се чака скупчването на туристи по българското Черноморие и смесването на български със западни туристи да има последици. Както да има последици и вносът на вирус от чужбина, счита още той. Витанов поучава при надхвърляне на 1000 нови случая дневно да стартира да се съблюдава отдалеченост и да се носи маска тук-там с огромно скупчване на хора на дребна повърхност. И предизвестява: “Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са надалеч под 1, няма дифузно разпространяване ”, регистрира математикът. По думите му за страната, показателят е над 5 пъти под сериозната стойност. “Засега, аргументи за безпокойствие няма. Но би трябвало да сме деликатни. Индексът пораства “.

Има покачване на показателя в огромните градове и по южната граница. Това демонстрира, че вносът на вирус от юг и от западна Европа тече, само че това визира повече огромните градове, където има и повече пътуващи. Вносът от Гърция към този момент е максимален през областите Хасково и Кърджали, написа още Витанов. Варна - 5 пъти под сериозната стойност, Бургас - 3 пъти под сериозната стойност. Стойността за Добрич е 0.15. Тук – 7 пъти под сериозната стойност. Спокойно е. Няма проблем със заетостта на леглата в лечебните заведения, регистрира още математикът. По думите му заетостта на леглата е десетки пъти под оптималния потенциал.
Очакванията са да стартира леко повишение на заетостта, само че тя е толкоз ниска, че не се чакат проблеми. Когато „ Синьо лято “ се дестабилизира, ще стартираме да гледаме по- в детайли върху заетостта на лечебните заведения. Ако здравната система е в кондиция, може и да се размине без ограничения. Следващият сюжет ще се споделя „ Празни лечебни заведения “. Той ще е годен до момента в който заетостта на интензивни кревати и на неинтензивни кревати е под 50% от оптималната. Това е сюжетът, който ще е до края на летния сезон. И той ще ни подсигурява релативно умерено лято, макар упования четирицифрен брой нови случаи дневно, предвижда Витанов. “Никакъв локдаун не се чака. Държим по този начин и няма да има проблеми. Спокойно. Никой няма да ви затваря ”, безапелационен е математикът. “Смъртността е сведена до едноцифрено число дневно. Дните, в които е двуцифрено число към този момент са доста малко. Това е равновесната точка за лятото ”. Смъртността бавно ще пораства, само че съгласно него се чака до края на лятото да е ниска. Математикът проучва и картата на прогнозната 14дневна заболеваемост. “Има промени. Очаква се ситуацията във София-град да се утежни ”. Според Витанов се чака цветовете на тази карта да потъмняват.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР