Лятната COVID вълна се разраства - властите обмислят да върнат

...
Лятната COVID вълна се разраства - властите обмислят да върнат
Коментари Харесай

COVID вълната се разраства: Властите обмислят връщане на част от противоепидемичните мерки


Лятната Коронавирус вълна се разраства - управляващите обмислят да върнат част от противоепидемичните ограничения. Министерството предложи, персоналните лекари да издават посоки за безвъзмездни антигенни проби.

Най-вероятно маските на закрито ще станат още веднъж наложителни. Това сподели шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова.

Такава е и рекомендацията на специалистите. По думите им към този момент сме навлезли в новата вълна и се чака случаите фрапантно да се повишат поради бързо разпространяващия се подвариант на „ Омикрон “.

От през днешния ден нови две области минават в жълтата зона - Разград и Пловдив. Това значи, че инфектираните са сред 100 и 250 на 100 хиляди души. Така на Коронавирус картата жълтите области към този момент са 10.

А множеството персонални лекари утвърждават концепцията да издават посоки за антигенен тест, защото регистрират спад на пациентите със признаци, които се тестват.

От началото на седмицата пациентите с Коронавирус признаци, които минават през кабинета на доктор Михаил Михов са доста.

„ Доста огромна част не отиват да вършат проби заради разнообразни аргументи, може би главната е финансовата. Ако това нещо влезе в действие ще бъде в употребява за нас и пациентите, в случай че се вкара по остарелия метод и отдалечено да се издават още по-добре “, съобщи доктор Михаил Михов.

Според вирусолога проф. Радка Аргирова сега у нас върлува подвариантът на „ Омикрон “ БА.5, който е доста по-заразен. Ето за какво ограничения съгласно нея са нужни.

„ Ние не сме на прага на нова вълна, а сме напряко вътре, тя е налице и се оформя със всеки минал ден. Няколко неща би трябвало да се създадат - преди всичко да се върнат маските на закрито. Да се пазим по правилото стерилизация, отдалеченост, миене на ръце, проветряване и носене на маски “, сподели проф. Радка Аргирова.

В лабораториите също регистрират по-малко тестващи се.

„ Понякога на 50 или на 10 индивида, които се тестват по някаква друга причина откриваме, че 1-2 са положителни “, заяви доктор Благовеста Пенчева.

На този декор персоналните лекари регистрират оживление за имунизациите.


„ Имаме огромен лист и за четвъртък съм записал повече от 30 индивида да бъдат ваксинирани. Има и искащи за 4-та доза “, означи доктор Михов.

Според специалисти скритите случаи сега са доста повече от формалната статистика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР