Лятната буря снощи е предизвикала токов удар в Екомузея в

...
Лятната буря снощи е предизвикала токов удар в Екомузея в
Коментари Харесай

Токов удар уби всички есетри в Екомузея в Русе /снимки/

Лятната стихия нощес е провокирала токов удар в Екомузея в Русе. Изключили са се електрическите предпазители, а всички животоподдържащи системи са излезли от строя, оповестиха от Регионалния исторически музей.
Всички есетри в аквариума на Екомузея са починали. До момента подобен казус в музея не е настъпвал, заради което специфична комисия обследва електрическите системи в него.
Днес сутринта екипът, който поддържа аквариумите, с шок разкрил есетровите риби с кореми нагоре. Сред екземплярите има чига и съветска есетра.
Според специалистите кислородът в аквариума се е изчерпал, защото е спряла системата за циркулация и аерация на водата.
В аквариума с есетровите риби има и една дребна червеноперка, която е останала жива. В останалите аквариуми всички риби са живи.
Есетровите риби са живели във времето на динозаврите, а от десетилетия уловът им в Дунав е неразрешен, защото популацията е доста дребна. Поради тази причина есетрите имат особено място в разказите на Екомузея, защото те демонстрират нежното равновесие в природата.
Дори този чудноват случай демонстрира тяхната накърнимост и нуждата от грижи за опазването на този извънредно скъп скотски тип.
Есетрите в Екомузея са от основаването му, а в този момент следва да се намерят нови екземпляри от развъдници за есетрови риби.
Посетители на музея показват отвращение, че " няма предупредителна система, че толкоз огромни риби са сложени в това малко помещение и че няма чиновник, който да работи и през ноща и да се грижи за животните ".
„ Екомузей с аквариум “ е природонаучният музей в Русе. Открит е на 28 септември 2014 година и се среща се на площад „ Aлександър Батенберг “ в постройка, издигната при започване на XX век.
Той е уникален в България заради аквариума с дунавски риби на подземния етаж и предметите на последния етаж.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР