Лвовска област в Западна Украйна си навлече критики от западните

...
Лвовска област в Западна Украйна си навлече критики от западните
Коментари Харесай

Украинска област иска да забрани рускоезичните книги, филми и песни

Лвовска област в Западна Украйна си навлече рецензии от западните съдружници на страната, откакто гласоподава възбрана за културните артикули на съветски език, без да изясни по какъв начин счита да я ползва, съобщи Франс прес.

Във вторник районният парламент одобри мораториум върху общественото прилагане на всевъзможни културни артикули на съветски език до края на съветската "окупация " на Украйна, имайки поради анексирането на Крим и проруските сепаратисти в Източна Украйна.

Населението на Лвовска област, която граничи с Полша, в болшинството си употребява украинския език в своето всекидневие, за разлика от други украински области, където съветският е по-разпространен, отбелязва Агенция Франс Прес.

Решението на Народното събрание е единствено с целесъобразен темперамент и не съдържа график на използване. Целта му е "да отбрани украинското осведомително поле от хибридните въздействия на страната-агресор и да преодолее следствията от дългата лингвистична русификация ", гласи текстът на решението в уеб страницата, което е оповестено на уеб страницата на лвовския парламент.

Формулировката на този текст "отразява тесногръдство, той е дискриминационен и чисто и просто малоумен ", написа в Туитър посланикът на Канада в Киев Роман Васчук.

"Хайде, Лвов, не падайте под равнището си ", прикани посланичката на Англия Джудит Гоф.

Говорителката на съветското министерство на външните работи Мария Захарова дефинира решението като "противоконституционна самодейност " и прикани интернационалните организации да реагират.

"Съжаляваме, че украинските публични представители стартират война против един език. Това е война против личния им народ ", съобщи Захарова.

Депутатът Олексий Гончаренко от партията на президента Петро Порошенко също разкритикува това решение на Народното събрание на Лвовска област.

"Колкото повече наближават изборите, толкоз по-абсурдно става ", сподели той и добави, че доста украински създатели са рускоезични, споменавайки съответно режисьора Олег Сенцов, който сега лежи в затвор в Русия по обвиняване в тероризъм и е в гладна стачка.

Според поискали анонимност локални депутати от националистическата партия "Свобода " задачата на това решение е да се попречи на стартирането на съветски песни в заведенията за хранене и градския превоз, както и да се спре разпространяването на филми на съветски език и на обществени четения на книги на съветски език.

На национално равнище Украйна към този момент е забранила филми, за които се счита, че възхваляват съветската войска, и отхвърля влизане на своя територия на създатели, които са отишли в Крим непосредствено от Русия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР