Лутането в дебрите на Кодекса на труда е безспорно предизвикателство

...
Лутането в дебрите на Кодекса на труда е безспорно предизвикателство
Коментари Харесай

Колко време трябва да мине от предишната ви регистрация като безработен, за да получавате добро възнаграждение на борсата?

Лутането в дебрите на Кодекса на труда е несъмнено предизвикателство пред по-голямата част от работещите у нас. В множеството случаи хората не знаят правата си, а работодателите не постоянно са оптимално почтени и правилни. 

Това е повода екипът ни да се пробва да дава вероятните отговори на по-често срещаните питания.

В съответния случай, въпросът е: Преди 2 години и половина ми беше отпуснато парично обезщетение за безработица. Сега имам ли право отново на такова обезщетение?

Правната рамка обрисува доктор Тодор Капитанов, специалист по трудово право и основател на платформата mywork.bg.

Ако безработното лице е придобило право на обезщетение преди приключване на три години от предишно практикуване на това право, получава най-малък дневен размер на компенсацията за интервал от 4 месеца. 

При разпределяне на парично обезщетение за безработица преди приключване на 3-години от предишно практикуване правото на парично обезщетение за безработица, 3-годишният интервал се дефинира от датата на разпределяне на предходното обезщетение, поучава специалистът.

От на Blagoevgrad24.bg:  Казано по-достъпно - в случай че, сред първото ви и второ редуциране от работа не са минали 3 години, вие ще имате право да отидете на борсата, само че ще получавате алегорично обезщетение. Ако, интервалът е изминал, сумата ще бъде изчислена на база брутното ви заплащане за интервал от 18 месеца обратно. Важно е да уточним, че пари на борсата се получават единствено за работните дни от месеца /отпадат формалните празници и уикендите/.

В месец като декември, в който има доста публично неработни дни, ставката ви ще бъде сметната единствено на база 18 работни дни.

Много значимо е да се посочи, че срокът, в който ви се отпуска възнаграждението от страната е директно обвързван с насъбрания трудов стаж.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР