Лура продължава да изразява мълчаливите сълзи на древните песни, тайните

...
Лура продължава да изразява мълчаливите сълзи на древните песни, тайните
Коментари Харесай

ЛУРА в София Лайв Клуб на 11 май 2018

" Лу р а продължава да показва безмълвните сълзи на античните песни, тайните на iiistrong strongzzz a tuque (Музикален род от Кабо Верде) и бунтарската молитва, която носи в сърцето си ".

Кратка биография на Лура

Лура учи в спортно учебно заведение (плуване) в Лисабон когато Juka, сполучлив реализатор по това време, я кани да взе участие в новия му албум. " Бях на седемнадесет. Очакваше се да пея бек вокали, само че най-после Juka ме предложения да създадем дует с него, " спомня си Лура. Това е момента, в който тя осъзнава, че има глас с бездънен, чувствена тоналност. Веднага след триумфа на албума на Juka, португалски продуцент я вижда и и оказва помощ да издаде първия си албум - танцови части, предопределени за млада аудитория. Лура е на 21. " Записът беше предопределен за клубове, " изяснява тя, само че макар комерсиалния темперамент на албума, една ария " Nha Vida " (Моят живот) притегля вниманието и е включена в събирателен албум Red Hot + Lisbon през 1997.

Продуцентската компания Lusafrica демонстрира интерес към младия гений когато чува дуета и с Бонга в песента " Mulemba Xangola " и през 2004 година компанията продуцира Di Korpu Ku Alma (От тяло и душа). Това е първият запис, в който Лура следва кабовердийската музикална просвета. Успехът на албума е голям както в самата Португалия, по този начин и измежду диаспората и одобрен най-много с огромния интерес към " Na Ri Na ". През 2005 година албумът е публикуван в над 10 страни, в това число Съединени американски щати, Италия (където е бил един от най-продаваните записи през лятото) и Англия (където е номиниран за " BBC World Music Awards " ). За този албум, португалския публицист Eduardo Agualusa възкликва: „ бъдещето на музиката на Кабо Верде си има име и това име е Лура. "

През 2006 година Лура концертира по света, представяйки албума си M`bem di Fora (Дошъл съм от далеч). Турнето е изключително сполучливо и тя печели многочислени почитатели, които стават все по-лоялна и деликатна към музиката и. Три години по-късно тя издава Eclipse , което затвърждава славата на музикална перла на новото потомство реализатори на Кабо Верде. Въпреки това тя непретенциозно признава: " Кариерата ми е непрекъсната изненада за мен, от момента, в който открих гласа си през тийнейджърските ми години до момента. "

През 2010 година Lusafrica издава The Best of Lura - албум, който събира най-хубавите и записи, в това число " Moda Bô ", записана с Cesaria Evora през първите седмици на 2010. Песента е написана от Лура в чест на Босоногата Дива. Албумът включва и DVD с концерта, сниман от португалската телевизия.

Подобно на всички останали създатели от Кабо Верде, Лура е смутена надълбоко от гибелта на Чезария Евора декември 2011 година Година по-късно тя отдава респект на Босоногата Дива с песента " Nós Diva ", която популяризира в YouTube. След като се отдръпва в атмосферата и културата на корените си в Прая, Кабо Верде, без да прекъсва напълно концертната си активност. Подкрепена и въодушевена от музикантите и композиторите на архипелага, Лура се завръща в звукозаписното студио при започване на 2015 година, с цел да направи нов албум - Herança (Наследство). Жив, танцувален и толкоз кабoвердийски, Herança (Наследство) се концентрира върху енергизиращия, темпов funana бийт с песни като " Maria di Lida ", " Sabi di Más " и " Ness Tempo di Nha Bidjissa ".

Hera n ç a следва естествено развиването на дискографията на Лура след Di Korpu ku Alma (2004), M`Bem di Fora (2006) и Eclipse (2009), както и на нейния Best of (2010), в който тя направи специфичен дует с Чезария Евора на песента " Moda Bô ". Албумът изследва най-съкровените аспекти на кабовердийските музикални жанрове batuque и funaná, като Лура им придава своето лично чувство и еднаквост.

Повече информация за последния план на Лура

Албумът Herança е подарък към всички тези, които желаят да се допрян до универсалната душа на Кабо Верде, само че също по този начин е и празненство на гения, който носи Лура като певица и създател на песни. В песента " Sabi di Más ", Лура възпява това толкоз особено за острова saudade. Саудаде е разбиране, което разказва възприятие на носталгия по нещо или някого, което е било обект на нечия обич, само че е към този момент окончателно изгубено. Песента изследва присъщата алтернатива на жителите на Кабо Верде „ желая да остана, само че би трябвало да потегли " и „ желая да си потегли, само че би трябвало да остана ".

Една от най-ангажиращите песни на албума е " Barco de Papel ". Песента е написана от Лура. Подобно на мост, свързващ разнообразни култури, " Barco " изследва връзката с континентална Африка, която постоянно е вдъхновявала ритъма и силата на Кабо Верде, проницателността на музиката на острова и универсалността на неговото население. Симбиозата на гласовете и симфонията на страстите, които се издигат от мелодията са най-финият реверанс на Лура пред Африка и африканците, които непрекъснато се стремят към мир и естетика.

Отдавайки респект на корените, в това време, Лура подава ръка на идващото музикално потомство и предава наследството на музикалните обичаи като прави версия на песента " Nhu Santiagu ", с която Елида Алмейда изгрява на музикалната сцена на Кабо Ведре през 2015 година.

Универсалността и мощта на Herança се дължат също и на присъединяване на четири огромни имена в международната модерна музика - Toy Vieira, Hernani Almeida, Naná Vasconcelos и Richard Bona. Toy Vieira продължава линията на този албум на Лура с всички предишни, до момента в който Hernani Almeida показва звука и визията на новото потомство кабовердийски музиканти, които внасят нов лъх в обичайна музикална просвета. Naná Vasconcelos сполучливо и хармонично съюзява мистиката на своя креативен свят, писането на Марио Луцио и мощния глас на Лура. Накрая Ричард Бона продуцира " Barco de Papel ", одушевен дует, чиято същина може да бъде реализирана единствено посредством синергията на двама огромни създатели.

Herança ни дава опция да се свържем с ритъма на Кабо Верде и нейните хора, обичаи и музика, всички отразени в изкуството на най-мелодичната, харизматична изпълнителка нацяло потомство реализатори от Кабо Верде.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР