Лунните обитатели може да общуват през LTE мрежа към 2024

...
Лунните обитатели може да общуват през LTE мрежа към 2024
Коментари Харесай

НАСА нае Nokia да изгради LTE на Луната


Лунните жители може да поддържат връзка през LTE мрежа към 2024 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Когато НАСА се завърне на Луната, някъде през 2024 година, тя ще желае астронавтите да имат ефикасен и благонадежден метод за другарство. Ето за какво организацията се обръща за помощ към пионера в мобилните връзки Nokia.

Тази седмица НАСА съобщи, че ще даде на финландската компания сумата от 14,1 милиона $ за създаване на 4G LTE клетъчна мрежа на лунната повърхнина, съобщи Engadget.

Според източник от организацията, клетъчната услуга на Луната ще разреши връзка сред лунните бази и астронавтите, които изследват повърхността на земния сателит. Освен това услугата ще обезпечи опция на организацията да комуникира с галактически кораби.
още по тематиката
„ С финансирането на НАСА, Nokia ще изследва по какъв начин наземната технология може да бъде модифицирана за лунната среда, с цел да поддържа надеждни високоскоростни връзки ”, споделя асоциираният админ Джеймс Ройтер, представен от United Press International.

Договорът с Nokai е част от $370-милионното финансиране на плана Artemis, който НАСА разгласи тази седмица. Голяма част от парите отиват за компании като SpaceX и United Launch Alliance.

Това не е първият опит на Nokia да придвижи LTE на Луната. Още през 2018 година компанията си партнираше с немската галактическа компания PTScientists и английския телеком Vodafone в задача за завръщане на мястото на кацане на Аполо 17.

Като част от плана, Nokia и Vodafone възнамеряваха да изградят LTE мрежа на Луната, която щеше да изпрати видео с висока разграничителна дарба на хората на Земята, само че задачата по този начин и не стартира.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР