Лунната програма Артемида на НАСА цели да върне американците на

...
Лунната програма Артемида на НАСА цели да върне американците на
Коментари Харесай

Съкратиха бюджета на лунната програма на НАСА


Лунната стратегия Артемида на НАСА цели да върне американците на Луната
(снимка: NASA)

Комитетът по бюджетни заеми на Сената на Съединени американски щати разгласява законопроект за бюджета на НАСА за 2021 година, съгласно който ще бъде отпусната единствено част от сумата за осъществяване на лунната стратегия Artemis (Артемида ).

Сенатът понижава финансирането на програмата, която цели, макар възраженията на ръководителя на НАСА. Одобрена е единствено на част от сумата, поискана от галактическата организация за осъществяване на програмата Артемида, заяви.

Останалите научни стратегии и създаването на нови автоматизирани устройства и телескопи от НАСА ще бъдат изцяло финансирани: галактическата организация ще получи общо 23,49 милиарда $. За създаване на модул за по програмата Артемида бяха поискани 3,2 милиарда $, само че комисията отпуска единствено милиард за това.

По време на чуване за бюджета през септември 2020 година ръководителят на организацията Джим Бриденщайн означи, че приемането на средства в цялостен размер  изключително значимо за астронавтите, които ще кацнат на Луната през 2024 година

Въпреки че сигурно е значима, анализаторите я намират за прекомерно рискована, както във връзка с финансовите, по този начин и на времевите разноски, се показва в отчета. Освен това комитетът не си е изяснил изцяло по какъв начин тъкмо Артемида може да повлияе на други планове на НАСА.
още по тематиката
Проекти, свързани с галактическия, основаване на роботизирани транспортни средства DART, Psyche, Dragonfly, телескопите Roman и James Webb, както и с задачата Mars Sample Return за снабдяване на проби от Марс на Земята ще бъдат изцяло финансирани.

НАСА е посъветвана да продължи да работи по спътниците PACE и CLARREO Pathfinder, както и да не стопира работата си по стратосферната обсерватория SOFIA. В допълнение, комисията утвърждава разпределението на средства за подкрепяне на търговски пилотирани и товарни полети до Международната галактическа станция (МКС) и за използване на.

За да продължи работата по ракетата-носител SLS, комисията отпуска 2,585 милиарда $, като акцентира, че бъдещата междупланетна станция Europa Clipper би трябвало да бъде изведена в космоса с помощта точно на тази ракета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР