Луната е най-близо до Земята през последните близо 1000 години.

...
Луната е най-близо до Земята през последните близо 1000 години.
Коментари Харесай

  Луната - най-близо до Земята от почти 1000 години. Какво означава това? 

Луната е най-близо до Земята през последните близо 1000 години. Това се случва през днешния ден, 21 януари. Разстоянието до нашия сателит ще бъде 356 568 км. Това е най-близкото разстояние до Земята от 1030 година насам. Как ще се отрази това събитие на нашата планета и какво още ще се случи в космоса?

Луната през днешния ден е в перигей, т.е. в най-близката точка до Земята и дистанцията до нашия сателит ще бъде 356 568 км. По това време нашият сателит ще стартира нова фаза, която се назовава новолуние. Ако новолунието съответствува с местоположението на Луната в най-близката й точка до Земята, тогава от време на време това събитие се назовава " суперлуна ", макар че това име не се употребява публично в астрономията.


По време на това галактическо събитие Луната няма да се вижда в небето и ще бъде почти сред Слънцето и Земята, написа Forbes. Нашият сателит се върти по леко удължена елипсовидна орбита към Земята, тъй че всеки месец се доближава до планетата и се намира в най-близката точка, т.е. в перигея, или в най-далечната точка, т.е. в разцвет.

Астрофизикът Греъм Джоунс откри, че през уикенда Луната ще бъде най-близо до Земята за последните 992 години. Той изследва данни за местоположението на Луната по време на новолунието на по-близо от 356 570 км до Земята през последните 2000 години и откри, че последният път, когато е била в перигей, е по време на новолунието през 1030 година, втория път, когато това ще се случи, е през днешния ден, 21 януари, а третото сходно събитие ще се случи през 2368 година

Между другото, приближаването на Луната към Земята съответствува с друго галактическо събитие, което се назовава съвпад на Венера и Сатурн. В неделя, 22 януари, тъкмо след залез-слънце, тези две планети ще се виждат в небето близо една до друга и ще бъдат съвсем в една линия.


Според учените в интервала от 20 до 25 януари въздействието на Луната върху приливите и отливите на Земята ще бъде изключително мощно. Следователно ще бъде допустимо да се следят големи приливи в крайбрежните региони през тези дни, само че пикът на огромните приливи ще пристигна на 23 януари.

Заедно с новолунието и най-близкото доближаване на луната до Земята ще пристигна и китайската нова година, чийто знак е заекът. Следователно от 21 януари сигурно можем да кажем, че е настъпила Годината на заека.

Въпреки че Луната няма да се вижда на нощното небе, тя въпреки всичко ще бъде сред Слънцето и Земята. Но няма да затвори нашата звезда със себе си, тъй като няма да се намира на една и съща линия сред Слънцето и нашата планета. В противоположен случай би довело до слънчево затъмнение.

Разстоянието на Луната от Земята е решаващо, когато става дума за слънчеви затъмнения. Ако нашият сателит е относително покрай Земята, тогава той може да блокира целия безоблачен диск и да провокира цялостно слънчево затъмнение, което следва да се случи на 20 април 2023 година

Въпреки това, в случай че Луната е релативно надалеч и затова наподобява по-малка, тя не може да покрие изцяло Слънцето и резултатът е пръстеновидно слънчево затъмнение, което ще се случи на 14 октомври 2023 година

Превод: GlasNews

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР