Лула да Силва Вкарването в затвора на бившия президент Лула

...
Лула да Силва Вкарването в затвора на бившия президент Лула
Коментари Харесай

Бразилия затъва в кризата около сагата за Лула


Лула да Силва

Вкарването в пандиза на някогашния президент Лула да Силва задълбочи още повече раздялите в Бразилия, страна континент, която се оказа в същинска политическа, морална и институционална рецесия и се изправи пред едно изцяло непредвидимо бъдеще, предава Франс прес.

Пламенни речи, разплакани тълпи, обиди към съдии, блокирани пътища от последователи и съперници на Лула, сълзотворен газ и гумени патрони - Бразилия е раздирана от изумителната сага към предаването на управляващите, по Христов пример, на Луиз Инасио Лула да Силва.

" Всички сме обезпокоени от климата на поляризация и радикализация " в Бразилия, предизвести министърът на публичната сигурност Раул Жунгман предходната седмица.

Сега, когато Лула е в пандиза, най-голямата страна в Латинска Америка се оказва още по-разделена, шест месеца преди президентските избори, на които той е любимецът.

" Бразилия минава през рецесия на демокрацията в необятния смисъл, която разкрива една изтощена политическа и правосъдна система, податлива на рискови несъгласия и напрежения ", изяснява пред Франс прес Кристоф Вентура, откривател в института Ирис.

Вкарването в пандиза на 72-годишния деец на левицата разбърква картите на едно гласоподаване, което се чака да бъде най-несигурното в историята на Бразилия и в допълнение е застрашено от потока " подправени вести ".

Може ли Лула да остане претендент и в килията си, след осъждането му на 12 години затвор за корупция? Може ли да води акция? Юристите тънат в догадки.

Но неговото евентуално недопускане до изборите принуждава всички политически обединения да преразгледат тактиката си. Колкото до личната му Партия на трудещите се (ПТ), заради липса на проект Б, тя удостовери кандидатурата на пандизчията Лула. Но партията също се раздира от вътрешни разногласия.

" Лула е в пандиза, това символизира края на плана (на левицата), края на една епоха ", съобщи Андре Сезар от консултантската къща Холд.

Независимо дали възхваляват " воина на народа " или хулят " най-големия престъпник в историята ", бразилците със закономерно подозрение се питат дали едни избори ще са демократични, в случай че любимецът на социологическите изследвания е в пандиза и няма право да взе участие.

" Страната е минавала през нестабилни и луди моменти, само че това към този момент е нечувано. В Бразилия в никакъв случай някогашен президент не е бил вкарван в пандиза с толкоз противоречива присъда ", споделя Вентура, който акцентира неналичието на " материални и юридически доказателства ".

Три десетилетия след края на военната тирания, нахлуването на командващия сухопътните войски в дебата провокира безпокойствие. В един собствен неотдавнашен туит военачалник Едуардо Вилас Боас недвусмислено пожела затвор за Лула.

Страховете от армията породиха в миг, когато президентът Мишел Темер подреди с декрет военна интервенция против вилнеещото принуждение в щата Рио де Жанейро, която се оказа, колкото противоречива, толкоз и неефикасна. Един месец след застрелването на чернокожата активистка Мариели Франко - закононарушение което мощно разгневи бразилците - то продължава да е ненаказано.

В същото време, широкообхватното следствие на корупция " Лава жато " ( " автомивка " ), което коства на Лула влизането в пандиза, продължава да раздрусва Бразилия към този момент пета година. Повече от 100 политици от 14 партии са разследвани.

Антикорупционните съдии, като стартираме със Сержио Моро, който Лула назова " болен мозък " и " измамник ", стигнаха по-далече от предстоящото. Чак до президента Темер, упрекнат за корупция и присъединяване в незаконна организация, и който се измъкна на косъм през 2017 година

На фона на безработицата, засягаща 13 милиона бразилци, съчетанието сред комплицираната икономическа обстановка и " съвсем порнографското експониране на корупцията " е " взивоопасно ", разяснява всекидневникът " Фоля ди Сао Пауло ".

В отчаянието си мнозина бразилци са подготвени да се хвърлят в прегръдките на депутата от крайната десница Жаир Болсонаро, който изпитва носталгия по диктатурата и е подкрепян от близо 18 % от смятащите да гласоподават, нареждайки се зад Лула.

Сагата към Лула не стопира да поляризира Бразилия.

За последователите си, Лула е " политически пандизчия ". Първият някогашен президент, наказан и вкаран в пандиза в Бразилия, той се разплаща за всички.

За останалите, той се показва за жертва и съществено подкопава престижа на институциите: правораздаването, прокуратурата и пресата.

В разгорещената атмосфера от последните дни, автоколоната на Лула приключи предизбораната му акция на Юг под дъжд от яйца и камъни. Последваха и изстрели против рейсове от автоколоната.

Занапред, " всичко може да се случи ", споделя пред Франс прес Кристоф Вентура.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР