Луксът с паркирането в центъра на София и Пловдив струва

...
Луксът с паркирането в центъра на София и Пловдив струва
Коментари Харесай

Цената на синята зона в Бургас не е актуализирана от 14 години, но пак си остава една от най-евтините в България

Луксът с паркирането в центъра на София и Пловдив коства по 2 лв. на час

Цените в синята зона на Бургас не са обновени от самото й основаване през 2009 година. Всички, даже таксиметровият отрасъл, желаят нарастване на предлаганата услуга. А платеното паркиране в Бургас се задържа на една и съща цена, която е несъизмерима, когато се приемаше от Общинския съвет. Това сподели пред Флагман.бг ръководителят на Постоянната комисия по превоз към локалния парламент Ева Михалева. 

Предложението за актуализацията на цените – паркирането на час от 1 лева към този момент да коства 1,30 лева (1,50 лева с SMS) ще се гласоподава на идващото съвещание на Общинския съвет на 19 декември. 

Въпреки нарастването обаче Бургас остава с най-евтиното платено паркиране на час спрямо другите огромни регионални градове у нас. В София и Пловдив синята зона е 2 лева от години. Във Варна паркирането към момента е 1 лев на час, само че въпрос на време е и там да има нарастване. 

Друг претекст за актуализацията е да се предизвиква използването на градския превоз. Има хора, които работят в центъра на Бургас и идват с колите си. Плащането на по-висока цена ще откаже огромна част от тях да употребяват персоналните си коли. 

„ Разработваме нова цяла изменена система за синя, зелена и хибридна зона, още сме в развой на диалози с сътрудниците от Оперативна програма „ Трансорт “ по какъв метод ще бъде направена, считам, че ще бъдат уеднаквени цените “, сподели още Михалева. 
 Днес заседава Транспортната комисия към ОбС
Тя уточни, че на този стадий не се планува нарастване на стикерите за синята зона, които се употребяват от хората, живущи в регионите с платено паркиране. 

„ Стикерите са за жителите, които живеят в зоните и са ползватели. Идеята на зоната не е единствено да се събират пари, тя в последна сметка е регулатор – да има вярно паркиране и да има по-малко паркиране, с цел да може да се употребява градският превоз. Моето предложение беше за 2 лв. на час и в случай че би трябвало да дойдете на работата и да платите всеки ден по 16 лв., това щеше да подтиква още повече хората да пътуват с рейсовете от градския превоз, само че когато услугата синя зона е налична, това няма по какъв начин да стане “, добави ръководителят на Транспортната комисия. 

Ева Михалева изясни още, че всеки ден се усилват писмата от бургазлии, които желаят в региона, в който живеят, да се вкара синя зона. Предвижда се след ремонтните действия на ВиК и асфалтиране на улиците поетапно да се разшири обсегът на платеното паркиране в жк „ Възраждане “ и то да обхване целия комплекс до края на идната година. Това ще облекчи паркирането за живущите, които сега мъчно намират места за паркиране, изключително денем. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР