“Лукойл ще платят данъците, които дължат за годините, обяви премиерът

...
“Лукойл ще платят данъците, които дължат за годините, обяви премиерът
Коментари Харесай

Денков: Ще заведа дело срещу хората, които твърдят неща за хранилки на правителството от “Лукойл”

“Лукойл ” ще платят налозите, които дължат за годините, разгласи министър председателят
Ако дерогацията се приключи по-рано, цените на горивата може да се вдигнат или да не може да се обезпечи петрол, с цел да работи рафинерията

“Аз споделям, че това, което сме се разбрали е, че “Лукойл ” са поели уговорката дължимите суми да бъдат изплатени до края на годината. Всякакво периоди от вида на една седмица още веднъж са някаква дезинформация. По отношение на приказките за хранилки и други много по съответни обвинявания, отговорът е явен - завеждам дело против хората, които настояват тези неща. Директно това е, към този момент съм го решил. ”

Това сподели министър председателят Николай Денков пред публицисти в Министерския съвет.

“В последните няколко дни слушам приписани на мен думи, които в никакъв случай не съм казвал. Това, която ядно споделям е, че “Лукойл ” са поели ангажимент до края на годината да платят всички налози, които се поставят по нашето законодателство и да не се пробват да ги отсрочват, защото имаше такива благоприятни условия. Никога не съм казвал суми от вида, които бяха стартирани от други участници в тази среща. Така че огромна част от информацията, която беше предоставена от други лица, в действителност е по-скоро дезинформация. Правителството и аз не преразказваме законите. Това, че някой е направил калпави закони, не значи, че ние би трябвало да нарушим закона, с цел да осъществим нечии стремежи. Законите би трябвало да се съблюдават ”, безапелационен бе Денков.

Въпросите за това какъв брой пари чакаме министър председателят обаче препрати към Министерството на финансите и организация “Митници ”.

На въпрос за това пред кого съветската компания е заявила, че ще си внесе налозите, Денков описа: След предходните полемики, с които се взе решение за редуциране на периода на дерогацията до 1 октомври 2024 година “Лукойл ” сложиха въпроса като изпратиха едно известие, че биха могли да употребяват една опция за признание на разноски при модернизиране на рафинерията. Това значи те да си приспаднат от дължимите налози за сметка на тези разноски. Това е повода аз да помоля моя шеф на кабинета да им се обади и да ги попита дали те в реалност ли мислят да работят по този метод, тъй като не е това, което се чака в тази ситуация. Още повече, че юридически, съгласно нашите специалисти, те нямат право да го създадат. Но в случай че се влезе в подобен спор, той може да продължи доста дълго и да приключи със правосъдно решение. Отговорът, доколкото знам, тъй като не съм взел участие в този диалог е: Не, няма да се възползваме от тази опция. Ние ще платим всички дължими налози в период и по този начин, както са законови заложени.

Това, което виждам от полемиката през последните дни е, че хора, които са заложили законови текстове, които не са използвани и не са приложени до момента, се пробват да скрият този проблем с обвинявания към държавното управление, че не е събрало налози, които всъщност няма по какъв начин да бъдат събрани на база на съществуващите закони, настоя министър председателят.

Ангажиментът, който съм поел е, че “Лукойл ” ще платят налозите без да се търсят малки врати, акцентира рояк. 

Виждаме непрестанно опити за ескалация в това отношение и те основават два риска. Единият е - внезапно преустановяване на дерогацията, което значи, че рафинерията ще остане без петрол, защото няма по какъв начин да се обезпечи за къси периоди в границите на 7 или 10 дни да се обезпечи петрол за работата на рефинерията. Или в случай че се даде период за 30 дни да вземем за пример, всичко това ще докара до проблеми - може да се покачат цените, сподели Денков.

“Лукойл ” може да употребява всевъзможни такива закани, с цел да сътвори проблеми. Именно по тази причина на база на отчетите и на министерствата, и на службите беше квалифициран този график, по който поетапно се отстранява съветският петрол - с цел да е несъмнено, че има дълготрайни контракти, обезпечен е ресурс в рафинерията и по този метод да сме сигурни, че няма да има напрежение на пазара на горива в България. Защо това не се схваща от другите участници в тази полемика, не мога да схвана, акцентира Денков. 

България е класирана преди всичко по прогрес, обвързван с върховенството на закона, разгласи още министър председателят. “За хората, които през последните месеци подготвихме плановете и обсъждахме с парламентарните групи измененията в законите, свързани с правосъдната система, това не е изненада. Усилието, което беше положено през последните месеци, стартира да дава резултати. Първият резултат беше премахването на механизма за наблюдаване на България. Това е вторият, който получава интернационална оценка. Има доста положителна поддръжка и оценка през последните дни от Европейската комисия ”, добави той.

А помолен да разяснява думите на президента Румен Радев, че плана за 7-и и 8-и блок на АЕЦ “Козлодуй ” ще се прави “на мрачно ”, както автомагистралите, Денков отвърна: Не виждам какво има да разясня. Какво " на мрачно " има в решение на Народното събрание, взето през месец януари 2023 година? Какво " на мрачно " има в решението на Министерски съвет, което взехме през днешния ден - то е налично. Няма нищо прикрито във връзка с договорите с " Уестингхаус " и с компаниите, които могат да вземат участие в строителството, които бяха обществено подписани. Това е някаква пропагандна хватка, която няма нищо общо с истината.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР