Лукойл поддържа около 10% под средните цени на ЕС, с

...
Лукойл поддържа около 10% под средните цени на ЕС, с
Коментари Харесай

Лукойл поддържа в България цени 10% под средните за Европа

„ Лукойл ” поддържа към 10% под междинните цени на Европейски Съюз, с което действително съумява да противодейства на конкуренцията на евентуален импорт на горива от прилежащите страни. А останалите огромни играчи на пазара на дребно следват ценовата политика на водача „ Лукойл ”. Това разяснява енергийния специалист Мартин Владимиров по NOVA NEWS.

Експертът разяснява следствието на Комисията за защита на конкуренцията против „ Лукойл ”

„ Това е следващото следствие на Комисията за защита на конкуренцията против „ Лукойл ” и другите огромни компании в бранш „ Горива ”. През последните 10 години евентуално има към десетина такива следствия. Изводът на комисията постоянно е, че „ Лукойл ” злоупотребява с монополното си въздействие на пазара, защото управлява 2/3 от пазара на едро и ¼ от пазара на дребно ”.

„ Комисията за защита на конкуренцията през годината се е проявявала по-скоро като подвластен регулатор. Тя се задейства, когато има политически интерес. Или комисията трансформира своето мнение след дадените уточнения и отговори от ответната страна, в тази ситуация „ Лукойл ”, или Върховният административен съд анулира решенията на комисията. Засега не сме видели действителни дейности против „ Лукойл ”, сподели Владимиров.

Експертът обясни, че в последния един месец следим намаляване на цените на горивата по бензиностанциите, което е в синхрон с понижението на цените на суровия петрол на интернационалните пазари. „ Лукойл ” доставя недопечен петрол на цени доста по-ниски от пазарните на рафинерията в Бургас, а по-късно реализира марж на облага двадесетина % от горната страна, споделя той. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР