Лукойл“ няма да може да изнася горива, произведени от рафинерията

...
Лукойл“ няма да може да изнася горива, произведени от рафинерията
Коментари Харесай

На първо четене депутатите решиха да спрат износа на петролни продукти от „Лукойл“

„ Лукойл “ няма да може да изнася горива, създадени от рафинерията на компанията в Бургас. Това взеха решение депутатите, приемайки на първо четене законопроект, препоръчан от Движение за права и свободи с 146 гласа „ за “. Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ гласоподаваха проти, оповестява „ 24 часа “.

Според новите текстове България може да получава съветски петрол до края на 2024 година, само че продуктите от него остават за вътрешно ползване.

Мотивите за това са, че не би трябвало да се позволява корист с изключението, направено от Брюксел особено за страната ни, когато беше наложено ембаргото за съветски артикули.

При гласуването в комисия на закона на Движение за права и свободи от служебното държавно управление показаха, че дерогацията за България не не разрешава износа на горива, създадени от съветския петрол у нас.

„ Официални институции са твърдели, че не нарушаваме глобите и това са европейски петролни артикули, които можем да изнасяме, което изрично не е правилно “, съобщи шефът на бюджетната комисия в Народно събрание Петър Чобанов от парламентарната естрада по време на дебатите.

В предложенията сред първо и второ четене ще бъдат съобразени рекомендациите, свързани с избрани петролни артикули, изнасяни за Украйна, изясни още той.

Ако износът се забрани, рафинерията можела да спре работа, тъй като складовете ще са цялостни с продукция, която няма къде да се продаде.

Според Ивайло Мирчев от „ Демократична България “ „ Лукойл “ няма проблем да работи и с неруски нефт. Рафинерията е получила и 80 млн. лева обезщетения за ток, а през идната година ще вземе 300 млн. лева, обърна внимание още той.

Според шефа на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ-СДС рафинерията печели доста повече, когато работи с съветски петрол, само че може да работи и с 50% неруски нефт и дефинира като „ нечиста сделка “ изказванието, че рафинерията щяла да спре да работи.

Добрев посочи, че сред двете четения ще предложат да се освободи износът за Украйна, както и да се освободи износът за трети страни за всички артикули, които не могат да се продават в съюза.

От Българска социалистическа партия и „ Възраждане “ се оповестиха срещу законопроекта.

Не е работа на Народното събрание да реализира надзор върху дадена дерогация, съобщи Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия.

Той цитира мнението на финансовото министерство, в което се споделя, че модифицираните петролни артикули добиват български генезис, щом са създадени на територията на страната ни. Факт е, че можем да работим с различен нефт, само че се затруднява логистиката и ставаме подвластни, също така е работа на държавното управление, а не на Народното събрание, съобщи още той.

Законопроектът планува и режим на облагане по Данък добавена стойност и акцизи, който да подсигурява внасянето в бюджета на дължимите вноски в къс период, което да разреши финансирането на обезщетения за високите цени на горивата.

Предвидени са административно-наказателни разпореждания за недеклариране и невнасяне в период на дължимите вноски.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР