Лукойл е огромен проблем днес. По-най консервативни оценки на наши

...
Лукойл е огромен проблем днес. По-най консервативни оценки на наши
Коментари Харесай

Лукойл ни ощетява с 250 млн. лв. на месец: Мирчев

" Лукойл ” е голям проблем през днешния ден. По-най консервативни оценки на наши специалисти, България губи на месец най-малко по 250 млн. лева от " Лукойл Нефтохим Бургас ”, съобщи в изявление за Българска национална телевизия членът на изпълнителния съвет на " Да България ” и лидер на листите на " Демократична България ” в Бургас и Разград Ивайло Мирчев.

И подсети, че той и сътрудниците му от Демократична България са разкрили и показали в 47-ото Народно заседание схемата, по която " Литаско ” застава на входа и на изхода на бургаската рафинерия, както преди време " Мултигруп ”. " Тогава обаче не получихме поддръжка в Народното събрание. Източването на Нефтохима от " Литаско ” не разрешава бензинът в бензиностанциите да е по-евтин ”, сподели Мирчев.

" Ако сме в ръководството, би трябвало да сме пред Национална агенция за приходите и пред министерството на финансите, а не да вършим живи включвания от плажове и ТЕЦ-ове, би трябвало да се държим в действителност като хора, които са били в ръководството и да имаме доста ясна поръчка какво желаеме да създадем в идващото ръководство ”, сподели Мирчев, като посочи, че това не е рецензия към " Продължаваме промяната ”, които направиха преди дни живи включвания край пристанище " Росенец ”, откъдето постъпва съветският петрол за " Лукойл ”.

Мирчев подсети, че той и сътрудниците му от " Да България ” са правили акции на Росенец преди 2 години, тъй като са били извънпарламентарна партия. " Ние ходихме в Росенец, тъй като нямахме различен инструмент тогава, не бяхме в Народното събрание, нямаше какво да създадем, с цел да повлияем на политиците. Заведохме дело за ревизионните актове на " Лукойл ”, правихме разнообразни начинания ”, добави Мирчев.

По отношение на газовата рецесия, политикът съобщи, че в този момент най значимата задача е да се обезпечи газ и да се подготвят обезщетения за бизнеса и семействата. Според него служебното държавно управление може да приготви схемата за обезщетения и тя да бъде гласувана незабавно от новия парламент. Предишното ръководство е осигурило високи енергийни обезщетения, само че и цените тогава са били по-ниски.

Ивайло Мирчев съобщи, че " Демократична България ” е изрично срещу връщане към доставки по контракта с " Газпром ”, тъй като по този начин ще понесем тройна вреда. Първо, ще загубим арбитража за милиарди за спрения ни от " Газпром ” газ, тъй като в случай че в този момент се съгласим да плащаме в рубли, значи сме можели да го вършим и като сме се отказали. Второ, газът от " Газпром ” не е на ниска цена - последният образец е Унгария, която заплаща скъпо и само за съветски газ. Трето, Путин може още веднъж да ни завърти кранчето и да станем без доставки - тази заран Франция осъмна без газ.

Политикът разкритикува думите на гостувалия преди него в студиото на Българска национална телевизия енергиен министър Росен Христов, който сподели, че няма по какъв начин да повлияе на търговците на газ в Гърция и да обезпечи изчезналите свободни слотове, от които да получим полутечен газ. " Ако един министър е същински общественик, той не просто ще отиде в Гърция и Турция да обезпечи слотове, а ще спи на входа на вратата на гръцкия газов оператор или на вратата на министъра в Гърция и ще обезпечи слотове. Вместо това отхвърляме 6 танкера ”, възмути се Мирчев. И добави, че терминалът в Ревитуса в Гърция към този момент е подсилен и не може да се твърди, че няма слотове.

" Поведението на служебния кабинет цели да ни вкара според от " Газпром ”, заключи Ивайло Мирчев. И подсети, че " Демократична България ” отстоява идеята България да е геополитически самостоятелна, като част от тази самостоятелност е енергийната самостоятелност. За задачата газът не би трябвало да идва от един или два доставчика, освен от Русия или единствено от Съединени американски щати, а от 10 източника, сподели политикът.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР