Лукойл да може да използва още една година руски нефт.

...
Лукойл да може да използва още една година руски нефт.
Коментари Харесай

Засега: Лукойл ще може да използва руски нефт още една година

" Лукойл " да може да употребява още една година съветски петрол.

Това взеха решение депутатите в икономическата комисия на второ четене с промени в Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна.

Това не е окончателното решение, защото следва измененията да бъдат гласувани в пленарната зала.

Предложението бе припознато от Йордан Цонев от Движение за права и свободи, като той посочи, че концепцията на подсроковете е по какъв начин би трябвало да върви подготовката за момента, в който дерогацията ще отпадне.

Предвижда се рафинерията поетапно да остава без съветското гориво, като до 31.12.2023 има право да преработва не повече от 80% нефт с съветски генезис, до 31.03.2024 не повече от 75%, до 30.06.2024 година не повече от 50%, до края на септември другата година не повече от 25% и по този начин до 01.10.2024 година, когато дефинитивно " Лукойл " ще би трябвало да премине към преработката на нефт с неруски генезис.

Агенция " Митници " е натоварена да следи за осъществяване на отговорностите на рафинерията и да подава информацията към Министерство на финансите.

Същевременно оборотът от създадените горива не би трябвало да е по-нисък от междинния за последните пет завършили финансови години, написа в претекстовете.

" Ние поддържаме подобен метод и изключително в частта със периоди. Смятаме на база анализите, които направихме и работна група, която е образувана по линия на Съвета по сигурността, обсъдихме другите благоприятни условия и опасности. Реалистичният период за поетапното прекосяване към преправка на нефт с неруски генезис е към 12 месеца ", сподели от своя страна министърът на стопанската система Богдан Богданов.

По време на съвещанието Делян Лазаров, специалист към " Лукойл ", изясни пред депутатите, че им е нужно още време.

Лазаров посочи, че би трябвало да бъде открит петрол, който да дава отговор като качество и като цена, с цел да подсигурява най-ниска цена за българските консуматори. От думите му стана ясно, че най-близкият по състав петрол, който може да се дефинира като непосредствен до уралс е казакхстанският петрол, само че казусът съгласно него е неналичието на гаранция за доставка.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР