Луковит. Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел

...
Луковит. Българският еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел
Коментари Харесай

Еврокомисарят Мария Габриел награди победителите в Националното състезание по математика за ученици от езикови гимназии

Луковит. Българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел беше специфичен посетител на церемонията за награждаването на спечелилите в обичайното Национално съревнование по математика за възпитаници от профилирани гимназии и паралелки на междинните учебни заведения с чуждоезиков профил в Луковит. Това оповестиха от пресцентъра на Представителството на Европейската комисия в България . Математическото състезание обхвана възпитаници от 8 до 12 клас, а най-хубавите в по-горните класове получиха своите оценки от българския еврокомисар и министъра на образованието и науката Красимир Вълчев.
Преди да връчи премиите на спечелилите, Мария Габриел приветства всички участници за смелостта да учат математика – просвета, чиито проявления са във всички сфери. " Вълнувам се да бъда в тази зала, в която младостта среща знанията и упоритостта. Уверявам ви, че Европа има потребност от вашия капацитет и умения. Във вас е вярата ни, че ще отговорим на мрачните статистики, съгласно които в Европа през днешния ден 44% или 169 милиона души нямат съществени цифрови умения, а от тях 77 милиона души въобще нямат такива. Това е сериозен проблем за Европа, защото нашите страни стават все по-дигитализирани и всички, без значение от възрастта си, се нуждаят от цифрови умения, с цел да вземат участие в обществото и да работят. Ето за какво подобряването на цифровите умения на европейците е един от моите цели като европейски комисар по въпросите на цифровата стопанска система и общество ", съобщи комисар Мария Габриел.
Тя акцентира, че Европейската комисия предизвиква държавите-членки на Европейски Съюз да застъпват все по-широко в образователните стратегии в учебните заведения образованието за цифрови умения. Освен това, за по-малко от година членовете на обединението " Цифрови умения и работни места " са обучили 7 милиона европейци посредством разнообразни дейности. Българският еврокомисар осведоми младежите и за схемата " Цифрова опция ", чието начало сложи преди броени месеци, даваща опция на студентите от всички специалности да получат на практика опит в цифрова компания посредством стаж в друга страна. Европейската комисия също по този начин поддържа всяка година Седмицата на програмирането на Европейски Съюз през октомври и българският еврокомисар прикани младежите да се включват интензивно в дейностите, проведени в границите на профилираната седмица, и станат една от нейните истории на триумфа.
" Математиката и цифровите умения са значими освен за образование или професионална реализация. Те са умения за живот. Вие знаете повече от всеки различен цената на това обръщение. Цифровите умения имат силата да градят плана на бъдещето. Инвестицията в придобиването им е инвестиция с висока възвръщаемост за самите вас, за нашите общества, за нашите стопански системи. Призвани сте да бъдете мотор на бъдещето на Европа и на нейния разцвет. Уверена съм, че имате храброст, познания и умения за това. Бъдете дръзки и любопитни да изследвате необятния свят на новите технологии ", пожела българският еврокомисар Мария Габриел на младите математици.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР