Лукът във всичките му разновидности е невероятно полезен зеленчук. Той

Лукът във всичките му разновидности е невероятно полезен зеленчук. Той ...

Хапвайте лук за здрави сърце и кости.


Лукът във всичките му разновидности е невероятно полезен зеленчук. Той е богат на витамини, минерали, антиоксиданти и активни вещества, които подобряват здравето ви в много аспекти. Той може да се разглежда и като суперхрана заради ползите, които носи на организма при честа и редовна консумация.

Какво се случва в тялото, когато ядете лук редовно?

Подобрява костната плътност

Консумацията на лук има положителен ефект върху усвояването на калций. Това е важно за костната плътност, особено с напредване на възрастта. Редовното включване на лука в ястията ви може да окаже благотворно влияние при страдащи от остеопороза.

Лукът намалява холестерола и допринася за здравето на сърцето

Лукът съдържа вещества, които имат противовъзпалителни свойства. Той намалява и лошия холестерол, вредящ на сърдечносъдовата система. Антиоксидантите в лука също са важен фактор за здраво сърце и здрави кръвоносни съдове.

Подобрява храносмилането

Лукът е изпълнен с голямо количество фибри. Ако го консумирате суров в големи количества, остротата на активните му вещества, които придават лютия му вкус, могат да раздразнят стомаха ви, особено ако имате проблеми с него. Но ако консумирате лука сготвен под някаква форма, той ще донесе редица ползи на храносмилателния ви тракт. Фибрите в него нормализират перисталтиката на червата и подхранват микрофлората в тях.

По публикацията работи:

Източник: dnes.bg