Лукът е специален зеленчук с отличителен пикантен вкус и аромат.

...
Лукът е специален зеленчук с отличителен пикантен вкус и аромат.
Коментари Харесай

3 ползи за здравето от лука, които вероятно не знаете

Лукът е специфичен зарзават с характерен лют усет и мирис. В резултат на това не всички го харесват. Жалко, тъй като лукът е същинска хранителна бомба! Съдържа скъпи витамини, минерали и фибри. Освен това е с ниско наличие на калории. Прочетете за какво лукът е толкоз значим в ежедневната ни диета.

Лук - хранителни стойности  
3 значими аргументи да включите лука в менюто си
Лукът е най-консумираният от хората зарзават. Той може да се употребява като добавка на всяко ядене или салата и радикално да промени усета...
Прочети повече
Що се отнася до свойствата и състава, всеки лук ще съдържа минерали като силиций, сяра, цинк, натрий, калций, калий и фосфор. Витамини: С, В1, В2, Е, К и провитамин А. Лукът е нискокалоричен зарзават с отлични вкусови и здравословни свойства. Може да се трансформира в отлично допълнение към сандвичи, салати или сирена, както и към сосове, супи и меса. Може да се направи задушен или пържен с яйце. Независимо от метода на подготвяне: варен, задушен, пържен, той остава здравословен и не губи своите хранителни субстанции и витамини. Важно е обаче постоянно да го приготвяте под прикритие.

Може да се учудите, само че този зарзават е извънредно потребен за нашето здраве и по-специално:

1. Лук - резултат срещу стареене

Лукът има страхотни свойства срещу стареене. Антиоксидантните витамини А, С и Е се борят с уврежданията, породени от нездравословните UV лъчи, а също по този начин предотвратяват вредите, породени от свободните радикали, които са виновни за преждевременното стареене на кожата ни.

Лукът е един от най-богатите източници на кверцетин, най-мощният антиоксидант, който оказва помощ за поддържане на кожата без бръчки. От друга страна, витамините и сярата пазят кожата, като я поддържат мека и еластична. Свойствата срещу стареене на лука могат да се дължат на съществуването на богати на сяра фитохимикали.
Обелките от лук лекуват. Ето какво!
Обелките от лук имат потвърдени лечебни свойства, чиито резултат е осезателен, в случай че се употребяват постоянно при заболявания на белите дробове, разширени...
Прочети повече
2. Лук - подсилване на костите

Остеопорозата е доста постоянно срещан здравословен проблем, изключително при дами след менопауза. Неговото лекуване и профилактика се основава главно на витамин Д и калциеви добавки, както и на поддържане на вярна диета, богата на хранителни субстанции.

Проучванията върху животни демонстрират, че лукът може да защищити от увреждане на костите и даже може да усили костната маса. Друго наблюдателно изследване при дами на възраст над 50 години откри, че постоянната консумация на лук е обвързвана с нараснала костна компактност. От своя страна, по-нататъшни проучвания демонстрират, че потреблението на определени плодове, билки и зеленчуци, в това число лук, може да понижи загубата на костна маса при дами след менопауза.

3. Лук - контролиране на кръвната захар

Редовното ястие на лук може да помогне за управление на равнищата на кръвната захар. Това е изключително значимо при хора с диабет и преддиабет. Лукови съединения като кверцетин и серни съединения имат антидиабетни свойства.
Ценни изгоди за здравето от лука във всичките му разновидности
Лукът е храна, която се употребява всекидневно в кухнята, само че доста от изгодите или свойствата, които способстват за здравето, са от дълго време изве...
Прочети повече
Освен това, кверцетинът взаимодейства с клетките на тънките вътрешности, панкреаса, скелетните мускули, мастната тъкан и черния дроб, с цел да управлява регулирането на кръвната захар.

ИНтересн факт: Защо плачем, до момента в който режем лук?

Сигурно няма човек, който да не пророни сълза, режейки лук. При рязане на лук се отделя сярна киселина, която провокира раздразнение на очите ни и надлежно бликам сълзи.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР