Лукът е много взискателно растение в почвата. Висок добив може

...
Лукът е много взискателно растение в почвата. Висок добив може
Коментари Харесай

Ако спазвате тези 4 правила - ще имате богата реколта от лук! Глави като топки за бейзбол!

Лукът е доста взискателно растение в почвата. Висок рандеман може да се получи единствено в региони, които са добре оплодени с хумус или през втората година след въвеждането на свеж оборски тор.

Луковицата е двугодишно растение. Размножава се посредством семена и дребни луковици (комплекти).
 Тазгодишните реколти на царевицата и слънчогледа ще са по-слаби поради сушата Тазгодишните реколти на царевицата и слънчогледа ще са по-слаби поради сушата
Зърнопроизводителите ще не престават да упорстват за изцяло отпадане на условието в Наредба Н 18 за монтиране на нивомери на запас...

Първо, семената лук се засяват гъсто на дребна повърхност в размер на 65-80 грама семена на 10 квадратни метра. Сеитбата в тази зона не би трябвало да се разрежда, само че е належащо тя да бъде чиста от бурени от самото начало.

Ако лука се засява рядко, тогава до есента няма да узрее. При естествени условия се получават дребни лукчета с диаметър 1-2 см, които би трябвало да се изсушат добре и да се държат на топло (поне 13 градуса), изсъхнало място до пролетта.

В началото на пролетта разсадът се засажда в земята по 4-5-редов способ с разстояние 45-50 сантиметра, 15-20 сантиметра сред редовете в лента и 6-8 сантиметра сред растенията в един ред.

На 100 квадратни метра се употребяват 5-7 кг семена.

Грижа за лука
 Трикове от кухнята: Как да режем лук без да плачем Трикове от кухнята: Как да режем лук без да плачем
КОгато режем лука, във въздуха се отделя ензим, наименуван синтаза на сълзотворен фактор. Този синтазен ензим трансформира аминокиселинните с...

Грижата за лука би трябвало да е най-задълбочена. Първото поддържане с разтвор на птичи тор или каша се прави 20 дни след засаждането на разсада, като се поставя разтвор за всеки квадратен метър от площта.

По-нататъшното поддържане се повтаря на всеки 15-20 дни (3-4 пъти през лятото).

Добра годишна продукция от лук се отглежда и при едногодишна годишна продукция, т.е. непосредствено от семена. За това семената се накисват, до момента в който се покълнат.

Сеитбата се прави доста рано във влажна почва под копка с мотика. Семената се засаждат на дълбочина 1,0-1,5 сантиметра. На 100 квадратни метра се засяват 100-120 грама семена.

Много е значимо да не закъснеете с първото разрохкване на почвата и плевенето, защото младите лукови издънки са изключително заглушени от плевелите.
 Как разбираме, че лукът е болен и можем ли да го излекуваме Как разбираме, че лукът е болен и можем ли да го излекуваме
Лукът е измежду най-популярните зеленчуци, отглеждани по целия свят. Той съумява да промени усета на всяко едно ядене. Ако го похапваме в сур...

Лукът се подхранва - 2-3 пъти през лятото. Последното поддържане би трябвало да се направи не по-късно от 20-25 дни преди прибиране на реколтата, в противоположен случай времето за узряване на лука ще се забави.

Отглеждане на лук посредством разсад

Лук от сладки и някои горчиви късни сортове също се отглеждат като разсад. За това семената през втората половина на март се засяват в оранжерия или кутии на разстояние 2,5-3 сантиметра ред от ред. След 30-40 дни разсадът се засажда в земята, съкращавайки корените с една трета, на същите дистанции сред редовете и в един ред, както при засаждане на лук със комплект. По-нататъшните грижи са същите като при лука, отглеждан от комплекти.

Събраният лук би трябвало да се изсуши добре, да се завърже на венци или гроздове и по-късно да се изсуши още веднъж под заслон или на тавана.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР