Лукашенко печели над 80%. А конкурентката му за президентския пост

...
Лукашенко печели над 80%. А конкурентката му за президентския пост
Коментари Харесай

Беларус – манипулации, протести, неясно бъдеще

Лукашенко печели над 80%. А съперниката му за президентския пост бяга в Литва. Признаците за това, че изборните резултати са били манипулирани, стават от ден на ден, показва Дойче веле.

На президентските избори в Беларус Александър Лукашенко, който ръководи страната от към този момент 26 години, завоюва над 80%. А кандидатката на опозицията Светлана Тихановская - едвам към 10%. Поне това сочат формалните неокончателни резултати. Те разгневиха мощно хората в Беларус, които всеобщо излязоха на улицата. Тихановская дефинира изборния резултат като неистински. " Аз имам вяра на това, което виждам със личните си очи: болшинството беше за нас ", съобщи тя. Днес стана ясно, че 37-годишната кандидатка за президент е напуснала Беларус малко след оповестяването на резултатите. Тихановская е отпътувала за Литва. " Тя е на несъмнено място ", съобщи през днешния ден литовският външен министър Линас Линкевичус.

Как да разберем дали е имало операции:

Дали изборните резултати са били фалшифицирани? На този въпрос би трябвало да отговорят социологическите изследвания. Само че в Беларус съвсем няма самостоятелни допитвания. Преди гласуването държавните медии тръбяха, че Лукашенко събира 60% утвърждение, а самостоятелните медии бяха подложени под мощен напън да не разгласяват резултатите от онлайн допитвания по тематиката.

Макар да не са представителни, анекти в обществените мрежи демонстрираха едвам 3% поддръжка за Лукашенко. В изборния ден деятели организираха редом броене на гласовете в 26 изборни секции, разкрити в посолства и консулства в чужбина. В тях 86% от гласовете са били подадени за Тихановская и едвам 4 на 100 за настоящия президент на страната. Но и тази извадка не е представителна, защото е известно, че в чужбина живеят най-вече съперници на режима.

Според създателя и публицист Инго Пец, който от години следи процесите в Беларус, значим знак са настроенията в провинцията: " Хората в районите са подложени на мощен напън от системата, тъй като там страната е най-големият шеф. И все пак от седмици там те стачкуват против режима, упорстват за по-добри стопански преспективи и за почтени и свободни избори ", показва наблюдаващият.

Младите хора поддържат опозиционните претенденти

Проучване на Центъра за Източна Европа и интернационалните проучвания, извършено измежду младежи шест седмици преди изборите, демонстрира мощен политически интерес: съвсем 80% от интервюираните 2000 души на възраст сред 18 и 34 години са декларирали, че ще вземат участие в изборите. И още: едвам 10% от тях са декларирали поддръжка за Лукашенко, а 58% - за двама претенденти на опозицията, които обаче не бяха позволени до присъединяване в конкуренцията. Анкетата се организира още преди взаимната акция на опозицията в поддръжка на Тихановская да набере скорост.

Социолозите Феликс Кравацек и Мария Рохава от Центъра за Източна Европа и интернационалните изслeдвания са били уверени, че доста младежи ще гласоподават таман за Светлана Тихановская. Нейните предизборни прояви събираха хиляди гласоподаватели. Според политически наблюдаващи, това са били и най-големите всеобщи прояви на опозицията от доста време насам. 20% от интервюираните младежи са показали също така, че познават участници в митинги от предходната година. Те са декларирали избрана подготвеност да поемат персонален риск. А това не е маловажно. Защото е общоизвестно, че Лукашенко потушава митингите в страната със мощ - да вземем за пример след президентските избори през 2010 година, известно е и това, че съперниците на режима са застрашени от дълготраен престой в пандиза. И през последните месеци имаше арести на критици на режима, както и на публицисти. А това пречи на провеждането на почтени избори.

За изпращането на интернационалните наблюдаващи е належащо единодушието на държавното управление, а поканата от Минск този път е пристигнала толкоз късно, че е било безсмислено да се изпраща задача. В изборния ден в Беларус нямаше и депутати от Съвета на Европа, нито пък представители на ОССЕ или на страните-членки на Европейски Съюз. Местните наблюдаващи пък са били подложени отчасти на мощен напън.

Така се оказва невероятно да се реши по-точно дали и в каква степен е имало изборни операции. А измежду тях са да вземем за пример оказването на мощен напън над работещите в държавните предприятия, вписването на подправени данни в изборните описи, пазаруването на гласове, прибавянето на фалшифицирани бюлетини в урните, както и проведеното транспортиране с рейсове на групи гласоподаватели до няколко изборни секции, с цел да могат да гласоподават на няколко места.

Големи благоприятни условия за операции се откриват при преброяването на подадените гласове, когато на място няма самостоятелни наблюдаващи. Седмичникът " Наша Нива " разполага с фотокопия на протоколи, чиито резултати се разминават фрапантно с тези от формалното броене - в тях кандидатката на опозицията Тихановская води доста пред Лукашенко. От самодейността " Честни хора " оповестиха, че съгласно формалните протоколи Тихановская е спечелила безапелационно в 85 изборни секции, в които е имало наблюдаващи от въпросното съдружие. А това приказва за операции.

Масовите митинги в страната - освен в столицата, само че и в провинцията, също приказват за това, че хората не имат вяра на формалните резултати. Актуално изследване на Академията на науките сподели, че рейтингът на Лукашенко е понижен до 25% - освен това още преди изборите. Сега той би могъл да спадне още.

Заплахата пред Лукашенко

Дори и управляващите да съумеят да потушат митингите със мощ, рисковете за Лукашенко няма да се изпарят. Лошото ръководство и задълбочаването на рецесията в страната остават сериозна опасност за него. Двата значими критерия за неговото бъдеще са следните: броят на протестиращите и поддръжката за режима вътре в държавния уред и силовите структури. Това най-малко демонстрира опитът с Армения от 2018 година. Там хората се подвигнаха на митинг и няколко месеца след подправянето на изборните резултати се стигна до мирна промяна на властта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР